Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για ποτά και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη” Ο πρόεδρος του Eurogroup,  Γ. Ντάϊσελμπλουμ, αναφερόμενος στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

 Η αλήθεια είναι ο κ. Ντάϊσελμπλουμ δεν ανέφερε τα πούρα αλλά η ολοκληρωμένη εικόνα του έκλυτου βίου τα απαιτεί.

Δεν είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί επέλεξαν το Brexit διότι προτίμησαν τον βίο που περιγράφει ο κ. Ντάϊσελμπλουμ, ούτε και ότι οι Πολωνοί και οι Ούγγροι απομακρύνονται από την ΕΕ για αυτό το λόγο, αν και πίνουν πολύ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες επίσης ότι η κ. Λεπέν ξοδεύει τα λεφτά της σε γυναίκες και ποτά.

Οι Νότιοι, είναι αλήθεια, ότι έχουν μια έφεση, ενίοτε ενοχλητική προς το γυναικείο φύλο, αλλά αυτήν την περίοδο φαίνεται ότι τους απασχολεί περισσότερο ο φόβος της ανεργίας και της επιδείνωσης των οικονομικών τους. Τέλος δεν έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες της Νότιας Ευρώπης είναι καθισμένες σε μπαρ περιμένοντας να έρθουν οι άντρες να τους κεράσουν ποτό. Αφήνω το ότι είναι κακή παρέα, δεν είναι ξένοιαστες, διότι συνεχώς προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα δουλεύοντας και συντηρώντας την οικογένεια τους με συνεχώς μειούμενα έσοδα.

Το ανησυχητικό δεν είναι οι δηλώσεις του κ. Ντάϊσελμπλουμ, που γίνονται για να εκφράσουν “His master’s voice”, αλλά ότι κανένας Βόρειο-ευρωπαίος αρμόδιος δεν έχει ανησυχήσει από μια Ευρώπη που έχει ρηγματωθεί και διαλύεται περιφερειακά.

Η Βρετανία, έχοντας αντιληφθεί την παράδοση της Ευρώπης σε ομάδα μη εκλεγμένων Μανδαρίνων, που λειτουργούν υπό γερμανική σκιά ,επέλεξε διαπραγματεύσεις που θα είναι σκληρές και μακρές.

Η Πολωνία, αντιλαμβανόμενη ότι η Γερμανία δεν θέλει λόγω συμφερόντων ή λόγω πραγματικής στρατιωτικής αδυναμίας να την στηρίξει, στον ενστικτώδη φόβο που έχει προς την Ρωσία, επέλεξε να προσεγγίσει δυναμικά τις ΗΠΑ και να αντιπαρατεθεί με την ΕΕ σε σειρά θεμάτων. Η Ουγγαρία επίσης, εκτός από το σχεδόν απολυταρχικό καθεστώς της με το οποίο είναι σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, αντιλαμβάνεται ότι η γειτνίαση της με την Ρωσία της επιβάλει να πάρει αποστάσεις από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Νότος της Ευρώπης έχει αντιληφθεί, πολύ πριν τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ, ότι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, ακόμη και περιφρόνηση από τον Βορρά. Το χάσμα μεταξύ Βόρειων και Νοτίων Κοινωνιών έχει μεγαλώσει, όπως και το μορφωτικό χάσμα. Άλλες αξίες είναι πρωτεύουσες στον Βορρά και άλλες στον Νότο.

Την αμηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων ευρωπαϊκών θεσμών να δώσουν λύση στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης απέδειξε και η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ στην πρόσφατη ομιλία του πριν την έναρξη των εορτασμών για τα 60 χρόνια της συνθήκης της Ρώμης, όπου έδωσε πέντε σενάρια για την πιθανή εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπεμψε το θέμα στους Ευρωπαϊκούς Λαούς.

Αυτό είναι μια μορφή ηγετικής χρεωκοπίας. Οι μη εκλεγμένοι Διοικούντες την Ε.Ε.  παίρνουν όποιες αποφάσεις θέλουν και τις επιβάλουν στους Ευρωπαϊκούς Λαούς, αλλά όταν έρχονται τα δύσκολα δηλώνουν εαυτούς αναρμόδιους και επιστρέφουν το πρόβλημα στους Λαούς.

Η πρόσφατη συζήτηση περί Ευρώπης πολλών ταχυτήτων είναι ουσιαστικά η επιλογή της εγκατάλειψης της νηοπομπής από τα ταχύτερα πλοία. Αυτό που λησμονείται είναι ότι η νηοπομπή προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από τα ατομικά κινούμενα πλοία, ανεξαρτήτως ταχύτητας.

Η Ιταλία και η Ισπανία που συμφώνησαν σε αυτό με την Γαλλία και την Γερμανία, πως θα μπορέσουν να ακολουθήσουν, όταν Γερμανία και Γαλλία, που είναι ταχύτερες, όχι μόνο δεν έχουν την ίδια ταχύτητα, αλλά δεν συμφωνούν και ως προς την κατεύθυνση.

Δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, στην μέθη της οικονομικής τους επιτυχίας, για τις συνέπειες που θα έχει για αυτές η αποκόλληση και άλλων χωρών μετά την Βρετανία και ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει.

Μια εξέταση της παρούσας κατάστασης στην Ιταλία θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει πολύ τον Βορρά.

Στην Ιταλία τα ευρωσκεπτικιστά κόμματα, M5S (Five Star Movement) + Fi (Forza Italia) + LN (Lega Nord),αθροίζουν το 54.5 % των ψήφων στις πιο πρόσφατες και πιο έγκυρες δημοσκοπήσεις .

Το κόμμα των πέντε αστέρων του κ. Μπέπε Γκρ;iλο απέχει 6% από το να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το κόμμα αυτό έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την αποχώρηση από το ευρώ .

Ο κ. Μπερλουσκόνι, παρά τα 80 έτη του, προσπαθεί να επιστρέψει στην πολιτική υποσχόμενος παράλληλο νόμισμα.

Δεν σημαίνει αυτό ότι η Ιταλία οπουδήποτε θα φύγει από το ευρώ, αλλά όλοι οι Οικονομολόγοι, ακόμη και οι Γερμανοί επισημαίνουν ότι αυτός είναι ο πιθανότερος κίνδυνος και όχι η Ελλάδα ή η Πορτογαλία.

Όμως η Ενωμένη  Ευρώπη δεν πείθει πλέον όχι μόνο την εργατική και μικροαστική της τάξη αλλά και το μεγάλο ευρωπαϊκό Κεφάλαιο.

Οι αριθμοί το αποδεικνύουν.

Η φυγή φαίνεται με σαφήνεια στο περίφημο ισοζύγιο TARGET 2 της ΕΚΤ.

TARGET 2 (ECB) Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ

Τα ανωτέρω στοιχεία είναι για ένα μόλις μήνα, τον Ιανουάριο του 2017 και δείχνουν καθαρά την φυγή των κεφαλαίων από το Νότο προς τον Βορρά της ευρωζώνης με εξάρχουσα σε οφειλές την Ιταλία.

Αυτό δεν είναι το πλέον ανησυχητικό. Το πλέον  ανησυχητικό είναι το επόμενο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ ,το 2016 επενδυτές εκτος ευρωζώνης “ξεφορτώθηκαν” ομόλογα αξίας 192 δις ευρώ για πρώτη φορά στην Ιστορία του ευρώ . Το 2015 υπήρξε αντίθετη ροή, θετική, ύψους 30 δις ευρώ.

ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΚΡΟΕΣ.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Το παραπάνω γράφημα είναι χαρακτηριστικό

Αυτό που προκύπτει από το παραπάνω γράφημα ,είναι ότι οι επενδυτές εκτός ευρώ, πούλησαν ακόμη και γερμανικά ομόλογα. Σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 2% κατά μέσο όρο για την Ευρώπη 4,1% για την Ιταλία και 3,1% για την Γερμανία .

Όμως και οι επενδυτές εντός ευρώ εστράφησαν προς τα εκτός ευρω ομόλογα, κυρίως αμερικανικά. Το 74% αυτών των αγορών έγινε από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Τίθεται όμως έτσι το ερώτημα:

Αφού και οι εκτός ευρώ επενδυτές και οι εντός ευρώ επενδυτές πούλησαν ευρωπαϊκά ομόλογα, ποιος τα αγόρασε, αφού μαθηματικά για κάθε πωλητή πρέπει να υπάρχει και ένας αγοραστής.

Η απάντηση είναι δραματική. Η ΕΚΤ. Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης των 80 δις μηνιαίως επέτρεψε στους πωλητές να βρουν αγοραστή την ίδια την ΕΚΤ εντός της οποίας συσσωρεύτηκε το χρέος όλων όσων δεν πιστεύουν στο μέλλον του ευρώ.

Αυτό μοιάζει σαν μια Τράπεζα ή μια εταιρεία να αγοράζει τα δικά της ομόλογα!

Πόση εμπιστοσύνη υπάρχει ακόμη στο ευρώ; Πάντως οι Κεντρικές Τράπεζες μειώνουν τα αποθεματικά τους σε ευρώ επ’ ωφέλεια του δολαρίου, του χρυσού και άλλων αξιών.

Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ είναι ευθέως ανάλογη με την εμπιστοσύνη στην συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ακόμη εμπιστοσύνη αλλά αυτή μειώνεται κάθε χρόνο. Το 2018 θα θέσει αμείλικτα ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να περιμένει καμία εξωτερική βοήθεια. Η Προεδρία Τραμπ μόνο επικριτική και ακυρωτική είναι για την Ευρώπη. Η Ρωσία θα έβλεπε με γεωπολιτική  χαρά την Ευρώπη να αποσυντίθεται. Ακόμη και ο Ερντογάν τολμά να την βρίζει, πράγμα που η Τουρκία ούτε που θα το φαντάζονταν πριν μερικά χρόνια.

Σαφές μήνυμα ότι, η Ε.Ε. είτε θα παραμείνει ενωμένη είτε δεν θα υπάρχει, έστειλε ο  Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στοχεύοντας με αυτή την παραίνεση και την ίδια του την χώρα.

Προϋπόθεση για αυτό είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση κάθε χώρας για τις άλλες, που μαζί απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά όμως έχουν ήδη πολύ φθαρεί.

 

 

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *