Εστίν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον αλλά δαπάνης, δι’ ην τα όπλα ωφελεί….
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Η Τουρκία είναι μία, σε εξέλιξη, σημαντική περιφερειακή Δύναμη. Έχει μια Γεωγραφική θέση τεράστιας Γεωπολιτικής Αξίας, ένα πολύ σημαντικό εδαφικό μέγεθος, έναν εργατικό και υπάκουο Λαό 80 εκατομμυρίων με μέση ηλικία 30,2 ετών, είναι μέσα στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου από πλευράς ΑΕΠ και έχει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.

Αν η Τουρκία συνεχίσει την πορεία της αδιατάρακτη, σε δέκα χρόνια θα είναι η ισχυρότερη Δύναμη στην περιοχή, από τον Περσικό Κόλπο έως την Γαλλία και την Ουκρανία.

Την εξέλιξη της αυτή μόνο μια παράμετρος μπορεί να αντιστρέψει, η οικονομική. Η πτώχευση, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, ελαχιστοποιεί επίσης και την Γεωπολιτική της αξία στην περιοχή και την καθιστά ασήμαντη και μειωμένης δυνατότητας αντίστασης σε κάθε εκμετάλλευση.

Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και για την Τουρκία.

Η Τουρκία μετά την απόπειρα κινήματος έχει ριζικά αλλάξει. Με σημαντική επίδειξη ανοχής από πλευράς Αμερικανών, για να αποσείσουν την αποδιδόμενη σε αυτούς ενθάρρυνση του κινήματος, παρά την δυσαρέσκεια τους, η Τουρκία έχει γίνει πολύ ενεργή και στρατιωτικά στην Μέση Ανατολή.

Αλλά και εσωτερικά, το Ντιαρμπεκίρ, ανεπίσημη πρωτεύουσα των 17 εκατομμυρίων Τούρκων Κούρδων, είναι υπό πολιορκία από τον Τουρκικό Στρατό και οι εκλεγμένοι Κούρδοι βουλευτές μαζί με τον μετριοπαθή αρχηγό τους είναι φυλακή.

Όλα αυτά οδήγησαν την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση. Η τουρκική λίρα από το 2008 έχει χάσει τα 2/3 της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Το 2015 η τουρκική Λίρα υποτιμήθηκε 25% έναντι του δολαρίου. Η πτώση της επιταχύνεται το 2016. Αυτό είναι δραματικό για πάρα πολλές τουρκικές εταιρείες που έχουν δανεισθεί σε δολάρια.

Αυτό δεν είναι το χειρότερο για την Τουρκική Οικονομία.

Το ίδιο συμβαίνει και με το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης. Ούτε αυτό είναι το χειρότερο.

Το χειρότερο είναι ότι οι Διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης έχουν κατατάξει τα τουρκικά ομόλογα στην κατηγορία junk bonds δηλαδή άνευ επενδυτικής αξίας κουρελόχαρτα.

Ο Christian Maggio, Διευθυντής αξιολόγησης αναδυομένων αγορών μεγάλου χρηματιστηριακού/επενδυτικού Οίκου του Λονδίνου, εκφράζοντας τις ευρύτερες απόψεις των εκεί Οικονομικών Κύκλων, δήλωσε επίσημα: “Θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο όπως καταρρέει η Δημοκρατία σε αυτή την χώρα. Οι επενδυτές επενδύουν σε σταθερά αυταρχικά
καθεστώτα, όχι σε αυτά που κάνουν στροφή 180 μοιρών από την Δημοκρατία και είναι τόσο κοντά στην Δύση όπως η Τουρκία. Η χώρα αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι όλο και πιο απομονωμένη από την Ευρώπη, αλλά και πιθανώς επίσης από το ΝΑΤΟ”.

Βαριά δήλωση για την Τουρκία έκανε για πρώτη φορά το Δ.Ν.Τ: “Η Τουρκική Οικονομία έχει υποστεί πολλούς συγκλονισμούς. Επιπλέον αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, μεγάλη πτώση στις εισπράξεις από τον Τουρισμό και υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους, όλα αυτά στοιχίζουν”.

Με την πολύ προσεκτική γλώσσα του Δ.Ν.Τ., όταν αφορά την Τουρκία, η δήλωση αυτή έχει μεγάλη σημασία.

Η φυγή των επενδυτικών κεφαλαίων από την Τουρκία έχει αρχίσει από το τέλος του 2015. 10 δις δολάρια ζεστό χρήμα έφυγαν τότε από την Τουρκία για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Το 2016 προοιωνίζεται χειρότερο. Με ανάπτυξη κάτω από το 3% για πρώτη φορά και πληθωρισμό εκτός ελέγχου, που θα κλείσει στο 8% για το έτος και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, ο Τουρκικός Λαός αρχίζει να δοκιμάζεται σε όλη την επικράτεια.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν τον Δεκέμβριο του 2015, 32 δις δολάρια. Το 2016 αυτό θα αυξηθεί γιατί οι ΗΠΑ επέβαλαν στην Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα του Κόλπου, κύρια πηγή των επενδύσεων στην Τουρκία, την επιστροφή των επενδύσεων τους στην Αμερικανική Οικονομία. Η Ευρωπη την οποιά απειλεί με νέο κύμα προσφύγων απομακρύνεται πολιτικά και οικονομικά. Οι δύο κύριες πηγές επενδύσεων στην Τουρκία, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή απομακρύνονται.

Και ενώ η Οικονομία συρρικνώνεται ο Ερντογάν αυξάνει τις αμυντικές του δαπάνες και μάλιστα εξετάζει και ρωσικό πολεμικό υλικό τελευταίας τεχνολογίας.

Η προσέλκυση επενδυτικού κεφαλαίου εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο του Κράτους Δικαίου σε κάθε χώρα. Η Τουρκία από “υπόδειγμα Δημοκρατίας”, έχει ολισθήσει στην 99η θέση από 113 χώρες, σε ότι αφορά την ύπαρξη και λειτουργία Κράτους Δικαίου και στην 151η από 180 χώρες σε ότι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ, και βρίσκεται μεταξύ του Τατζικιστάν και του Κονγκό.

Η Τουρκία αντέχει να είναι εμπλεγμένη στην περιπέτεια του Ιράκ και της Συρίας μέχρι περίπου το τέλος του 2017. Μετά χρεοκοπεί. Όμως αυτό που βλέπουμε να εφαρμόζεται ως πολιτική της, είναι η όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική της εμπλοκή σε έναν πόλεμο που δεν θα τελειώσει γρήγορα και το Ισλαμικό Κράτος, το αβγό του φιδιού, που η ίδια επώασε, να αναπτύσσεται τώρα εναντίον της στο εσωτερικό της.

Η εχθρότητα των Αραβικών κρατών εναντίον της αυξάνει. Το Ιράν ήδη την μάχεται με τις σιϊτικές ταξιαρχίες στην Μοσούλη και στην Συρία.

Το Κουρδιστάν σε λίγο θα αρχίσει να σχηματίζεται σαν κράτος. Οι Ρώσοι είναι μόνο ευκαιριακοί της σύμμαχοι.

Η αυξανόμενη στρατιωτική εμπλοκή στα σύνορα της μαζί με τον εξελισσόμενο εμφύλιο πόλεμο, αποστραγγίζουν την Οικονομία σε σημείο καταστροφής.

Ακόμη όλα αυτά είναι αναστρέψιμα.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *