Η κατάσταση στην Συρία απέχει ακόμη πολύ από την λύση.

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μια ιδιάζουσα πολιτική στο Συριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κέρρι αυξάνει συνεχώς την διπλωματική του δραστηριότητα για παύση του πυρός και ειρήνευση ενώ ταυτόχρονα το Πεντάγωνο αυξάνει τις επιθέσεις προς το Ισλαμικό Κράτος, τόσο στην Συρία, όσο και στις γειτονικές της περιοχές στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ, δεσμευμένες από την προηγούμενες υποσχέσεις  Ομπάμα για αποφυγή πολέμου στο Ιράκ και την Συρία, αυξάνουν αργά και κρυφά την παρουσία  τους επί του εδάφους, και μόνο προσφάτως  παραδέχτηκε το Πεντάγωνο ότι ο Αμερικανικός Στρατός και οι ειδικές του δυνάμεις λαμβάνουν μέρος ενεργά στις μάχες και όχι ως “σύμβουλοι” όπως δήλωναν μέχρι τώρα.

Η θέση της Ρωσίας είναι επίσης ιδιάζουσα. Ενώ φανερά μάχεται υπέρ του Άσσαντ, προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει μια συνεννόηση διαρκείας με τις ΗΠΑ για το Συριακό.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον Άσσαντ όσο δεν έχει τις εγγυήσεις ότι, η διάδοχη του Άσσαντ Κυβέρνηση ,θα σεβαστεί την παρουσία της και τις Βάσεις της στην Συρία.

Με μία ιδιαίτερα οξυδερκή κίνηση με διπλωματική σημασία, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σόϊγκου, κάλεσε τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις για κοινή συντονισμένη δράση εναντίον την Τζαμπάτ Αλ Νούσρα που είναι η θυγατρική της Αλ-Καΐντα στην Συρία, όπως επίσης και κοινή δράση εναντίον των κονβόι ανδρών και εφοδίων που μπαίνουν στην Συρία από την Τουρκία,  αναγκάζοντας το Πεντάγωνο να αρνηθεί δημόσια την πρόσκληση, δηλώνοντας ότι μόνος στόχος του είναι η συρρίκνωση και η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο λέγοντας ότι δεν έλαβε επίσημα την πρόσκληση.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει Ειρήνη στην Συρία χωρίς την απάλειψη τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και της Τζαμπάτ Αλ Νούσρα. Οι ΗΠΑ τελικά θα αναγκασθούν να συνεννοηθούν με την Ρωσία για την ειρήνευση στην Συρία, αλλά εφ’ όλης της ύλης πράγμα που δεν μπορεί να γίνει τώρα, στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, αλλά η συνεννόηση πρέπει να γίνει με τον επόμενο Αμερικανό Πρόεδρο για να έχει αξία.

Επί του παρόντος οι Αμερικανοί μιλούν με τζιχαντιστικά παρακλάδια αρκεί να είναι εναντίον του Άσσαντ και τα καλύπτουν ακόμη και εναντίον αποφάσεων του ΟΗΕ πού τα χαρακτήρισαν τρομοκρατικά δίνοντας έτσι αφορμή στους Ρώσους να φαίνονται ως οι ακραιφνείς αντίπαλοι εναντίον της ισλαμικής  τρομοκρατίας.

Είναι φανερό ότι τώρα υπάρχουν διάφορές στα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ.

Η τρομοκρατία του Άσσαντ η οποία στηρίζεται από τους Ρώσους γίνεται πιο αδιάλλακτη όσο συρρικνώνονται οι αντίπαλοι του. Ο Άσσαντ παρ’ όλο που παρίσταται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν υποχωρεί διότι θεωρεί ότι δεν έχει αντίπαλο και δεν δέχεται Ομοσπονδοποίηση της Συρίας.

Για να γίνει ακόμη πιο σύνθετο το ήδη περιπλεγμένο παιχνίδι, η Τζαμπάτ Αλ Νούσρα επιτίθεται τώρα και στο Ισλαμικό Κράτος για να κρατήσει  αυτή τα σκήπτρα του Σουνιτικού Ισλάμ στην Συρία.

Το Ιράν και η Χεζμπολά ετοιμάζονται να αυξήσουν την παρουσία τους στην Συρία.

Είναι φανερό ότι, μόνο η απόλυτη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας η οποία θα γίνει αποδεκτή από τους υπολοίπους και  η οποία πρέπει να έχει την αποχώρηση του Άσσαντ στο τέλος της μεταβατικής  διαδικασίας και όχι στην αρχή της, είναι η λύση.

Οι Αμερικανοί θέλουν να εξασφαλίσουν ένα αυτόνομο Συριακό Κουρδιστάν που να φτάνει μέχρι την Μεσόγειο, ώστε, με την απελευθέρωση της Μοσούλης το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν και του Βορείου Ιράκ,  να φτάνει στην Μεσόγειο χωρίς να περνά από την Τουρκία. Αυτό στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί και προς το Ιράν.

Οι Ρώσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την μόνιμη παρουσία και επιρροή τους στην Συρία. Επιρροή στην Συρία επιθυμούν και οι Ιρανοί και η Χεζμπολά, είναι δε βέβαιο ότι και οι Σουνίτες της Συρίας επιθυμούν αυτονομία χωρίς Τζιχαντιστές.

Για να καλυφθούν όλες αυτές οι απαιτήσεις, μια μορφή ομοσπονδίας της Συρίας είναι αναγκαία.

Οι Αμερικανοί έχουν πλέον αποφασίσει να απαλείψουν το Ισλαμικό Κράτος και να σβήσουν την επιρροή της Σαουδαραβίας και της Τουρκίας στην Συρία αλλά και στο Ιράκ. Θεωρούν ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτα επικίνδυνο για τα δικά τους συμφέροντα.

Για παράδειγμα το  Ισλαμικό Κράτος με Σαουδαραβική χρηματοδότηση και Τουρκική στήριξη, πέραν της Λιβύης και της Νιγηρίας, έφτασε ακόμη και στο Κόσσοβο που ήταν κοσμικό πριν καταφθάσουν οι Ιεροδιδάσκαλοι της Σαουδικής Αραβίας. Από τότε έχει δώσει ήδη πάνω από 300 μαχητές Τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία.

Δεν έχουν όμως ακόμη αποφασίσει οι ΗΠΑ, τι θα κάνουν με τις άλλες Τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Η συνολική ρύθμιση, αν επιτευχθεί, θα γίνει με την αναθεώρηση της Εξωτερικής Πολιτικής που μπορεί να υλοποιήσει μόνο ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος για την περιοχή.

Ο δρόμος για ειρήνευση στην Συρία είναι ακόμη μακρύς .

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *