H ΣΥΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ

Το πρόβλημα της Συρίας άρχισε απλά. Μέσα στην δίνη της Αραβικής Άνοιξης θεωρήθηκε εύκολο να απαλλαγεί η Συρία από τον Άσσαντ καί να εγκατασταθείι μία δημοκρατική Κυβέρνηση.

Αυτό θα είχε το συμπληρωματικό όφελος γιά την Δύση ότι θα εξεδιώκετο η Ρωσία από την τελευταία της Ναυτική Βάση στην Μεσόγειο.

Ο υπολογισμός ήταν λάθος. Η Συρία δεν είναι ομογενές κράτος αλλά μείγμα μειονοτήτων,εθνοτικών καί θρησκευτικών που έγιναν κράτος από την συμφωνία Sykes-Picot των Άγγλο-Γάλλων το 1916.

Ο Άσσαντ υιός παρέλαβε από τον πατέρα του ένα αυστηρά ελεγχόμενο καί δικτατορικό κράτος από το κόμμα που άνθησε στην Συρία καί το Ιράκ το Μπάαθ. Το κόμμα αυτό απότοκο του Αραβικού Εθνικισμού πρεσβεύει θεωρητικά την ενότητα,την ελευθερία καί τον σοσιαλισμό. Όπως έχει εδραιωθεί στην Συρία έχει τον ίδιο μηχανισμό που είχε το κομμουνιστικό κόμμα στη Ρωσία με την διαφορά ότι στην Συρία είναι ενός ανδρός αρχή. Όμως πέριξ του Άσσαντ όπως καί πέριξ του πατέρα του έχουν συσπειρωθεί ο Στρατός,οι Δυνάμεις Ασφαλείας αλλά καί όλες οι μειονότητες διότι οι Άσσαντ ,μειονοτικοί και οι ίδιοι (οι Αλαουίτες,στους οποίους ανήκουν είναι μόνο το 20% των Σύρων.) σέβονται και στηρίζουν τις μειονότητες .Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι έχει σχηματιστεί ένας μεγάλος σκληρός πυρήνας πέριξ του Άσσαντ που είναι μόνο ο ονομαστικός αρχηγός αυτού του σχήματος που διοικεί την Συρία. Ο πατέρας του κατέστρεψε μία ολόκληρη εξεγερμένη πόλη για να μην αμφισβητηθεί η εξουσία του.

Πέραν αυτού αν οι Ρώσοι αναγκάστηκαν σε τακτική υποχώρηση δεν σημαίνει ότι το απεδείχθησαν μόνιμα καί εδώ καί μήνες σχεδιάζουν την επιστροφή τους στη μοναδική στην Μεσόγειο βάση τους . Ταυτόχρονα οι Ιρανοί δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το κύριο έρεισμα τους στον Αραβικό κόσμο.

Οι αντιτιθέμενοι στα σχέδια αυτά είναι οι Αμερικανοί,οι Σαουδάραβες,οι Τούρκοι καί φυσικά το Ισλαμικό Κράτος.

Τα πράγματα τώρα εξελίσσονται ως εξής. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την εκπαίδευση στους δυτικόφρονες αντικαθεστωτικούς αφού ξόδεψαν 500 εκατομμύρια δολάρια για αυτό καί περιορίζονται να τους πετούν από αέρος όπλα που είναι κυρίως αντιαρματικά τα οποία έχει αγοράσει καί πληρώσει η Σαουδική Αραβία. Αυτό γίνεται γιά να ματώσουν οι Ρώσοι που θεωρητικά συνεργάζονται γιατί άρματα μάχης έχει κυρίως ο Άσσαντ. Ο Ρώσοι χτυπούν προς Βορρά διότι θέλουν να καταλάβουν το Χαλέπι το οποίο ήδη πολιορκούν, επικουρούμενοι από τους Ιρανούς και την Χεζμπολά ,και να φτάσουν μέχρι τα τουρκικά σύνορα ώστε μαζί με το κομμάτι των συριοτουρκικών συνόρων που έχουν αποκόψει οι Κούρδοι να αποκοπεί η τροφοδοσία του Ισλαμικού Κράτους που γίνεται ουσιαστικά από την Τουρκία. Το Ισλαμικό κράτος στηρίζεται πλέον μόνο από τους Σαουδάραβες καί τους Τούρκους. Οι δήθεν Δυτικόφιλοι αντικαθεστωτικοί είναι ένα συνοθύλευμα μέσα στο οποίο υπάρχει καί τμήμα της Αλ-Καΐντα.

Αυτή την περίοδο η σύγκρουση γίνεται γιά τον έλεγχο των παραλίων και των τουρκικών συνόρων από την θάλασσα και   μέχρις εκεί πού έφτασαν οι Κούρδοι ,και στην περιοχή της έδρας του Ισλαμικού κράτους στην Ράκκα στο κέντρο της Συρίας βομβαρδίζουν εναλλακτικά Αμερικανοί ,Ρώσοι ,Άγγλοι και Γάλλοι χωρίς σπουδαία αποτελέσματα.

Το βασικό ζήτημα της περιοχής είναι γιά τους Αμερικανούς η δημιουργία Κουρδικού Κράτους. Αυτό βέβαια αποτελεί ανάθεμα γιά τους Τούρκους,όμως ο Κουρδικός Στρατός,οι πεσμεργκά,ήσαν οι μόνοι πού κατήγαγαν νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους καί οι περιοχές που διοικουν οι Κούρδοι είναι το ασφαλέστερο μέρος του Συριακού κράτους.

Οι Αμερικανοί,που πάντα συνεννοούνται με τον νικητή,έχουν αποφασίσει να τροφοδοτήσουν με βαρύ οπλισμό τους Κούρδους άμεσα διότι τα όπλα που τους έστελναν μέσω Ιράκ υφίσταντο σημαντικές απώλειες απο τις Ιρακινές δυνάμεις πού τα οικειοποιούντο. Οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν γιά αυτό γιατί πολλά όπλα καταλήγουν στο ΡΚΚ αλλά αυτός ο λόγος δεν συγκινεί πλέον τους Αμερικανούς .

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί οπλίζουν την Χεζμπολά που είναι φίλοιρανική και αντιΙσραηλινή διότι η Χεζμπολά μάχεται τώρα επιτυχώς το Ισλαμικό Κράτος. Οι συγκρούσεις εντός της Συρίας θα αυξηθούν ,οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν ξεσηκωθεί και ο Ερντογάν ,που είναι ο χαμένος της Ιστορίας θα εκβιάσει την Δύση καί την χώρα μας με τους πρόσφυγες γιατί μόνο αυτός ο εκβιασμός του μένει. Eίνας ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο ότι εκτός των Ρώσων στηρίζουν τον Άσσαντ καί οι Κινέζοι οι οποίοι,γιά πρώτη φορά έστειλαν αεροπλανοφόρο Γιαμά συμμετέχει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισλαμικού Κράτους με την αληθινή δικαιολογία ότι είχαν αγοράσει απο την Συριακή Κυβέρνηση τις πετρελαιοπηγές πού έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές αλλαγές συνόρων. Το αμερικανικό σχέδιο είναι η δημιουργία του Κουρδικού Κράτους το οποίο επεκτείνεται στηνΤουρκία ,το Ιράκ, το Ιράν καί την Συρία. Το Κουρδικό Κράτος παρά τις συνήθεις εμπαθείς διαφορές των ηγετών του είναι εθνοτικά συμπαγές,σφριγηλό , καί πολύ πιό σύγχρονο από τα περιβάλλοντα κράτη. Αυτός είναι ο πολιτικός λόγος γιά τον οποίο θέλουν να το συστήσουν σαν κράτος οι Αμερικανοί.

Υπάρχει όμως καί ισχυρός οικονομικός λόγος πού είναι το πετρέλαιο. Όλη η περιοχή είναι πολύ πετρελαιοφόρα με πετρέλαιο πολύ καλής ποιότητας. Οι Τούρκοι δεν θέλησαν να ψάξουν εκεί γιά πετρέλαιο γιατι ήξεραν ότι τότε θα έχαναν με βεβαιότητα το Κουρδιστάν. Επίσης το γεγονός ότι το μεγάλο Κουρδιστάν άπτεται των συνόρων τεσσάρων χωρών το καθιστά εξαιρετικό μοχλό πίεσης εφ’όσον διατηρηθεί φιλοαμερικανικό που γιά το ορατό μέλλον δεν έχει λόγο να μην το κάνει. Το μεγάλο Κουρδιστάν είναι η κίτρινη περιοχή του χάρτη και μέσα στο κόκκινο τετράγωνο οι κάτοικοι είναι σχεδόν μόνο Κούρδοι.

Σε ότι αφορά την Συρία η δημοκρατία είναι μια χαμένη υπόθεση . Οι Ρώσοι θα δημιουργήσουν μία κατάσταση όπως στην Ουκρανία , την Γεωργία καί την Μολδαυία όπου θα υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις. Στην δύσκολη καί άγονη περιοχή της κεντρικής Συρίας

θα αφήσουν τους Κούρδους να πολεμούν στα σημεία που επιθυμούν ένα συρρικνωμένο και με έλλειψη εφοδιασμού Ισλαμικό Κράτος καί την αναρχία να κυριαρχεί στο υπόλοιπο. Οι Δυτικοί σύμμαχοι θα βομβαρδίζουν όποτε απαιτεί η κοινή γνώμη το Ισλαμικό Κράτος καί όποτε θέλουν να βοηθήσουν τους Κούρδους. Πάντως η Προεδρία Ομπάμα ειναί φειδωλή στο να διαθέσει πόρους καί αρνητική στην διάθεση πεζικού.

Τελικά κάποιος νέος ηγέτης που θα έχει ένα επίχρισμα δημοκρατικότητας θα αναδειχθεί καί ο οποίος θα αφήσει κράτος ,Στρατό,Αστυνομία και Μυστικές Υπηρεσίες άθικτες.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι αλλού. Από τα 22 εκατομμύρια Σύρων τα 4 είναι πρόσφυγες μέσα ή κοντά στα τουρκικά σύνορα καί 7 εκατομμύρια είναι εσωτερικοί πρόσφυγες.

Αυτό είναι το ύστατο αλλά ισχυρό όπλο του Ερντογάν.

Αυτό τό όπλο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι εναντίον της Ελλάδας διότι οι Τουρκικές βλέψεις προς τα εμάς αυξάνονται όσο η Τουρκία χάνει προς την Ανατολία. Μετά το κύμα προσφύγων έχουμε τώρα πρόταση για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στό Αιγαίο δηλαδή αρχή μοιρασιάς του ,αντί απλώς να απαγορευθούν οι αναχωρήσεις προσφύγων από την Τουρκία προς Ελλάδα που είναι η προφανής λύση.

Ο ορίζοντας θα σκοτεινιάζει γιά καιρό.

Share

Αφήστε μια απάντηση