ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Η Γερμανία ιστορικά δεν είχε δείξει ενδιαφέρον γιά τα Βαλκάνια,ιδιαίτερα τα Νότια.

» Τα Βαλκάνια δεν αξίζουν την ζωή ούτε ενός Πομερανού Γρεναδιέρου » είχε πει ο Καγκελάριος Βίσμαρκ.

Με την πτώση του κομμουνισμού καί την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Γερμανία ενδιαφέρθηκε μόνο γιά την Κροατία,σύμμαχο καί ομοϊδεάτη της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καί αδιαφόρησε απολύτως για τα Νότια Βαλκάνια.

Η αδιαφορία αυτή συνεχίσθηκε μέχρι πρόσφατα όπου τα πράγματα άλλαξαν εντυπωσιακά .

Η αλλαγή συνέπεσε με την χαμηλή  επίδοση των μνημονιακών κομμάτων στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα καί την άνοδο των τότε αντιμνημονιακών δυνάμεων που δήλωναν διάθεση ρήξης με την Ευρώπη. Ταυτόχρονα η Γερμανική Κυβέρνηση προετοίμαζε την διαδικασία γιά το Grexit με σιωπηλή συμπαράταξη σειράς Μανδαρίνων της Κομισιόν .

Η πρώτη εντυπωσιακή δράση από πλευράς Γερμανίας ήταν η οργάνωση μεγάλου συνεδρίου γιά τα Δυτικά Βαλκάνια το 2014  υπό την αιγίδα ή μάλλον τον φερετζέ της Κομισιόν,από την Γερμανική Κυβέρνηση η οποία έγραψε καί το τελικό ανακοινωθέν.

Γιατί ονομάσθηκαν τα Νότια Βαλκάνια Δυτικά δεν είναι θέμα γεωγραφίας αλλά σημειωτικής. Γιατί από την ΕΕ ήταν μόνο η Αυστρία πού  είναι καί ο οργανωτής για το 2015 , η Γαλλία καί κάποιοι Μανδαρίνοι της Κομισιόν είναι άγνωστο. Γιατί δεν εκλήθησαν τα όμορα Βαλκανικά κράτη που είναι στην ΕΕ είναι επίσης άγνωστο.

Πλέον ενδιαφέροντα είναι τα πορίσματα του συνεδρίου όπως τα παρουσίασε η Γερμανική Κυβέρνηση.

Tο συνέδριο θα είναι τετραετούς διαρκείας καί θα είναι ο δρόμος γιά ένα μέλλον μέσα στην Ευρώπη με την υποστήριξη της Γερμανίας.

Ασχολήθηκε ακόμη με την ονομασία των Σκοπίων,απούσης της Ελλάδος.

Το Γερμανικό ΥΠΕΞ έκανε σεμινάριο γιά 12 διακεκριμένους δημοσιογράφους των χωρών αυτών στα πλαίσια του προγράμματος.

Τα Βαλκανικά κράτη δεσμεύτηκαν για συνεργασία με την Γερμανική οργάνωση Trade&Invest. Γιατί αυτή η οργάνωση δεν ήλθε καί στην Ελλάδα είναι άγνωστο.

Οι Γερμανικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν καμπάνια αγορών από τις Βαλκανικές αυτές χώρες γιά να στηρίξουν τις Οικονομίες τους. Γιατί δεν το έκαναν καί γιά την Ελλάδα είναι άγνωστο.

Τέλος γιά να επιβληθεί το Γερμανικό μοντέλο επιχειρήσεων παντού,το συνέδριο ασχολήθηκε καί με το ενεργειακό,προφανώς γιά να αντισταθμιστεί η παρουσία των Ρώσων.

Η Γερμανία τέλος ανέλαβε ,πλήρως αντιδεοντολογικά να διευκολύνει την παροχή κονδυλίων στις χώρες αυτές από την ΕΕ ,για να συνεργασθούν οι χώρες αυτές με Γερμανικές επιχειρήσεις .

Το φετινό συνέδριο στην Αυστρία έδειξε ακόμη περισσότερο την μονοκρατορία του Βερολίνου,όταν οι Βαλκάνιοι ηγέτες συναντήθηκαν με την Καγγελάριο Μέρκελ να προεδρεύει.

Το γερμανικό τυράκι γιά τους Βαλκάνιους έχει πολλές μορφές.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο γιά τις Εξωτερικές Σχέσεις ετοίμασε νέο πρόγραμμα με το οποίο προσκαλεί Βαλκανικά Ινστιτούτα καί Βαλκανικές Δεξαμενές Σκέψης (!) γιά εκπαίδευση καί διασύνδεση.

Η πρόταση περιέχει καί επαφές με παράγοντες των Βρυξελλών μέσω Βερολίνου καί ο κάθε συμμετέχων πρέπει να γράψει μετά μιά έκθεση γιά την διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ . Φυσικά το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Γερμανικό ΥΠΕΞ .

Η Μέρκελ αντελήφθη την Γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας όχι μόνο όταν παρενέβησαν οι Αμερικανοί αλλά καί όταν έγινε αντιληπτό ότι η ελληνική κρίση πλήγωσε καί τα υπόλοιπα Νότια Βαλκάνια τα οποία επωφελούντο σημαντικά όταν η Ελλάδα ευημερούσε καί ότι η πενταετής ελληνική κρίση ,εκτός από φτώχεια,ξανάφερε καί τους Ρώσους στά Βαλκάνια.

Στην επίσκεψη της τον Ιούλιο φέτος στα Βαλκάνια ήταν οξύ το σχόλιο της στην Σερβία η οποία επιθυμεί έντονα είσοδο στην Ευρώπη καί την Ευρωζώνη.

«Τώρα βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο πολύ καλά στην Ελλάδα ενώ αντίθετα μία εντελώς διαφορετική κατάσταση υπάρχει εδώ (στην Σερβία) όπου μιά Κυβέρνηση επέλεξε με πεποίθηση τον δύσκολο δρόμο»

Πιό ανοιχτή πρόταση ανταλλαγής της σχέσης με την Σερβία αντί της Ελλάδας δεν μπορούσε να γίνει.

Στην Αλβανία μίλησε γιά την ανάγκη να υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή υπόσχεση στα Νότια Βαλκάνια κατά απτό τρόπο.

Η Μέρκελ χρησιμοποίησε την παρουσία της στα Βαλκάνια γιά να αντισταθμίσει την ισχυρή παρουσία του Πούτιν στην Σερβία καί το άνοιγμα Πούτιν που του έδωσε, αδαπάνως γι’αυτόν, απερίσκεπτα ο Έλληνας Πρωθουργός που έτρεξε στην Μόσχα,η οποία απλώς τον χρησιμοποίησε σαν πιόνι στην Ουκρανική ατζέντα .

Η Μέρκελ τώρα αντιστρέφει την ίδια πολιτική ,χρησιμοποιώντας την υπόσχεση για σύνδεση με την Ευρώπη στην Σερβία ως αντίβαρο στο Ουκρανικό παζάρι της με την Ρωσία.

Η Γερμανία έχει ήδη κερδίσει τα πεινασμένα κράτη του πρώην Σοβιετικού Βορρά . Τώρα στρέφεται στα απομεινάρια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας στο Νότο. Μαζί με την Ρουμανία που ήδη έχει Γερμανό Πρόεδρο καί την Βουλγαρία που δέχεται οτιδήποτε Γερμανικό,η Γερμανία επεκτείνει τον έλεγχο της Ευρώπης,εκτοπίζοντας όχι μόνο τόν Πούτιν αλλά καί τους άλλους Ευρωπαίους Εταίρους της αφού η Γαλλική Διπλωματία είναι σε αφασία.

Η κυριαρχία της Γερμανίας στα Βαλκάνια είναι πλέον τόση ώστε ,όπως διαπίστωσε καί ο Economist,τίποτε δεν γίνεται γιά τα Βαλκάνια στις Βρυξέλλες αν δεν δώσει το πράσινο φώς η Γερμανία καί οι ηγεσίες των Βαλκανίων παίρνουν γραμμή από το Βερολίνο καί όχι από τις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση αυτή των πραγμάτων περιθωριοποιεί την Ελλάδα η οποία πρέπει να διαμορφώσει πολιτική.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ έχει άξια καί ικανά στελέχη καί είναι βέβαιο ότι έχουν διαπιστώσει την νέα Γερμανική επέκταση . Το πρόβλημα είναι ότι κανένας πολιτικός,ούτε από την νέα τάξη των γερμανοφάγων,δεν έχει αντιληφθεί τίποτε. Η προφανής συμμαχία αντιμετώπισης δεν είναι ο Πούτιν αλλά οι ΗΠΑ ,όμως αυτό δεν «πουλάει» στην Ελλάδα.

Η Γερμανία είναι αδιάφορη στην κριτική που δέχεται από την υπόλοιπη Ευρώπη γιά την συμπεριφορά της απέναντι της Ελλάδας καί τον ηγεμονισμό της στήν Ευρώπη.

Όταν ερωτήθηκε για την κριτική αυτή η Καγγελάριος Μέρκελ,με καινοφανή επίδειξη μακροχρόνιας πρόθεσης ισχύος απήντησε ότι » η Γερμανία πρέπει να την αντέξει»

Η νέα Γερμανική αδιαλλαξία συμβαδίζει με την Γερμανική αίσθηση παντοδυναμίας.

Όπως παλιά .

Share

Αφήστε μια απάντηση