ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Η Τουρκία του Ερντογαν βλέπει σαν κύριο εχθρό της την Συρία του Άσσαντ. Οι λόγοι είναι ότι μια νίκη της Τουρκίας επί της Συρίας ,εκτός από την δόξα με την οποία θα περιβληθεί ο όλο και περισσότερος σουλτανικός Ερντογαν,θα έχει τα δύο μεγάλα ωφέλη γιά την Τουρκία. Θα οικειοποιηθούν μόνιμα όση ποσότητα επιθυμούν από τα ύδατα του Ευφράτη ποταμού που είναι πηγή ζωής για την περιοχή καί θα καταστρέψουν το Κουρδικό Συριακό κράτος που τώρα γεννιέται καί μεγαλώνει εν τη γεννέση του.
Το Συριακό Κουρδικό κράτος είναι το φυτώριο όπου γεννιέται καί μεγαλώνει ο Κουρδικός αλυτρωτισμός σε όλη την περιοχή καί ιδιαίτερα μέσα στην Τουρκία. Η πρόσφατη προέλαση των κουρδικών δυνάμεων απο τα ιρακινά σύνορα έως το Κομπανί έχουν ήδη σχηματίσει τον μισό διάδρομο των Κούρδων προς την Μεσόγειο. Αν αυτό ολοκληρωθεί σε συνεργασία μέ άλλες Συριακές δυνάμεις καί φυλές τότε ο δρόμος για τα κουρδικά πετρέλαια ειναι ανοιχτός καί δεν υπάρχει πλέον ανάγκη διέλευσης των αγωγών από τουρκικά εδάφη και δημιουργείται το μεγάλο Κουρδικό κράτος του οποίου το κύριο αλύτρωτο μέρος είναι στην Τουρκία.
Πριν από δύο εβδομάδες ο Ερντογαν δήλωσε επισήμως ότι δεν θα ανεχθεί η Τουρκία την δημιουργία κράτους στα σύνορα της με την Συρία καί θα κάνει ότι χρειάζεται για να το αποτρέψει ανεξαρτήτως κόστους.
Μετά την δήλωση αυτη,δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι 18,000 Τούρκοι στρατιώτες ήσαν έτοιμοι να εισέλθουν στην Συρία σε μία περιοχή βάθους 30 χλμ. Και πλάτους 100 χλμ δυτικά του Κομπανί καί έως μία περιοχή που ελέγχεται απο φιλοδυτικές επαναστατικές δυνάμεις καί την πόλη Μαρέα 25 χλμ βορείως του Χαλέπιου την οποία προτίθενται να οχυρώσουν.
Δημοσιεύθηκαν καί φωτογραφίες σειράς αρμάτων παρατεταμένων στην Συριακή μεθόριο.
Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλλίτερο στρατό στο ΝΑΤΟ ,μετά τον Αμερικανικό καί εύκολα στρατιωτικά μπορεί να κάνει αυτή την εισβολή που καθαρά σκοπό έχει να σταματήσει την κουρδική προέλαση μέχρι την θάλασσα.
Εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες. Η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιτίθεται στην εισβολή την οποία θεωρεί ως τυχοδιωκτισμό καί καλεί τον Ερντογαν να αναλογισθεί τις διεθνείς συνέπειες της πράξης αυτής.
Η αντίθεση είναι ουσιώδης. Οι Κούρδοι της Συρίας έφτασαν μέχρι το Κομπανί υποστηριζόμενοι από την Αμερικανική Αεροπορία τις βόμβες της οποίας καθοδηγούσαν οι ίδιοι.
Οι Κούρδοι είναι το πλέον φιλοαμερικανικό στοιχείο στην περιοχή,οι Κουρδοι της Συρίας ελέγχουν τις περισσότερες Συριακές πετρελαιοπηγές καί αν αυτοί προελάσουν τα 100 χλμ μέχρι την πόλη Μαρέα,μετα η περιοχή μεχρι την θάλασσα ελέγχεται ή είναι δυνατόν να ελεγχθεί απο φιλοδυτικές δυνάμεις καί ο συριακός αγωγός ειναι εφικτός από το Ιρακινό Κουρδισταν μέχρι την Μεσόγειο.
Οι τουρκικές και αμερικανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας βρίσκονται σε προστριβή για τό θέμα αυτό. Ο Υπουργος Αμύνης των ΗΠΑ δήλωσε στο Κογκρέσο την αντίθεση των ΗΠΑ σε μιά τέτοια επιχείρηση. Ακόμη καί ο φίλος του Ερντογαν Κούρδος ηγέτης Μπαρζανί αντιτίθεται στα τουρκικά σχέδια.
Οι Τούρκοι δικαίως φοβούνται στροφή των Αμερικανών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία καί παράδοση των εδαφών που κατέχει αυτό στους Σύρους Κούρδους μετά το οποίο η ανακύρηξη ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους είναι βεβαία.
Η Συρία έστω καί χωρίς τα κουρδικά εδάφη μπορεί εύκολα να γίνει φιλική με το Ισραήλ καί υπό προϋποθέσεις φιλοδυτική. Το διακύβευμα είναι μεγαλλίτερο από τις επιθυμίες του Ερντογάν.

Share

Αφήστε μια απάντηση