OI ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤ

Το γεγονός ότι πριν από τα stress tests ,οι 130 κρινόμενες Τραπεζες προέβησαν σε αυξήσεις Κεφαλαιου ύψους 200 δις ευρώ αποδεικνύει ότι τα stress tests ήσαν απαραίτητα. Το ότι επί αθροίσματος ισολογισμών ίσούμενου με 22 τρις ευρώ απαιτήθηκαν μονο 200 δις δείχνει ότι τα stress tests ήσαν ήπια.

Είναι επόμενο, η ΕΚΤ για να εισάγει τον κεντρικό έλεγχο των Τραπεζών να αποφύγει την άμεση μέγιστη αυστηρότητα. Έτσι δεν εφάρμοσε τον κανονισμό της Βασιλείας ΙΙΙ ο οποίος ούτως ή άλλως θα εφαρμοσθεί από το 2019 και μετά. Επίσης δεν ήλεγξε τις μικρές αλλά μόνο τις θεωρούμενες ως συστημικές Τράπεζες και έδωσε ρόλο στην εφαρμογή του ελέγχου στις Εθνικές Εποπτικές Αρχές.

Με όλες αυτές τις προϋποθεσεις, παρ’ολα αυτά 13 Τραπεζες δεν πέρασαν οριστικά τον πήχη και χρειάζεται να γίνουν αυξήσεις ίδιων κεφαλαίων της τάξεως των 25 δις ευρώ ως συνολικό ζητούμενο των ελέγχων.

Δεν είναι εντυπωσιακό ότι οι τέσσερεις Ελληνικές συστημικές Τραπεζες ήσαν κοντά στο όριο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ήσαν στο όριο μετα απο ολα οσα εχουν υποστεί απο το Ελληνικο Δημοσιο και τους δανεισθέντες απο αυτες. Το ότι κατάφεραν να περάσουν χωρίς να πάρουν τα κεφαλαία του Τ. Χ. Σ. είναι το αισιόδοξο μήνυμα.

Δεν μπορουμε να ισχυρισθούμε το ίδιο για την Ιταλία. Το ότι εννέα Τραπεζες της δεν πέρασαν τα ήπια tests είναι σε μεγάλο βαθμό ένδειξη της κατάστασης της Οικονομιας της. Η Ιταλία εχει 680 Τραπεζες,με μέσο όρο ενα υποκατάστημα ανά 2000 κατοίκους. Είναι αδύνατο υπ’αυτες τις συνθήκες οι Τραπεζες να κερδοφορησουν και να αναπτύξουν την Οικονομια της ακομη και αν ευρισκοντο σε καλλιτερο απο το άσχημο Ιταλικό Οικονομικο περιβάλλον.

Στην Βόρεια Ευρωπη το Τραπεζικό συστημα δεν είναι ιδιαιτέρως υγιές επισης. Αν εξετάσουμε τις Γερμανικές Τραπεζες βλέπουμε ότι δυο εχουν προβλήματα λογω stress tests,o μεγάλος αριθμός των Landesbanken και ιδιαιτέρως Sparrkassen , οι οποιες τελευταίες εχουν Ενεργητικό ύψους ενός τρις ευρώ ,δεν ελέγχθηκαν κατοπιν Γερμανικης επιμονής να ελεγχθούν μονο οι «συστημικές» τής Ευρωπης,αλλα και οι δυο μεγάλες Τραπεζες της Γερμανίας εχουν προβλήματα.

Η Commerzbank είναι δηλωμένα προβληματική αλλα και η Ναυαρχίδα του Γερμανικού Τραπεζικού συστήματος η Deutsche Bank δεν είναι καλλιτερα. Ο Αυστριακός Τραπεζίτης Klaus Kastner έκανε την ακόλουθη αξιολόγηση για αυτήν την Τραπεζα:

«Απο τον Ισολογισμό της του Ιουνίου 2014 προκύπτει ότι μονο το 23% του Ενεργητικού της είναι δάνεια. Το 60% του Ενεργητικού της είναι χρηματιστηριακές πράξεις και προϊόντα πάσης φύσεως. Η αξιολόγηση του τμήματος αυτού του Ενεργητικού της στηρίζεται σε σύνθετους τύπους μηδενικής αξιας σε μια Κρίση. Ουσιαστικά αυτη δεν είναι Τραπεζα ,είναι Hedge fund με προσαρτημένο ενα μικρό κομμάτι Εμπορικής Τραπεζας.

Αν ληφθεί υπ’οψιν ότι ότι τα ίδια κεφαλαία της Τραπεζας είναι μονο το 4% του Ενεργητικού, πως αξιολογείται αυτη η Τραπεζα ως υγιής ;»

Με αυτη την κατάσταση των Τραπεζων στην Ευρωζωνη,τα μη εξυπηρετουμενα δάνεια εκτιμώνται στα 880 δις που είναι περίπου τα ίδια κεφαλαία των Τραπεζων. Δεδομένου ότι το Ενεργητικό των Τραπεζων είναι 22 τρις και τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζωνη είναι κατα γενική αποδοχή το 8% των χορηγήσεων ,ή το ήμισυ του Ενεργητικού των Τραπεζων είναι χρηματιστηριακά η αλλα προϊόντα τυπου Hedge funds που δεν μπορούν να αξιολογηθούν εύκολα ως προς το ρίσκο,ή τα κόκκινα δάνεια υποεκτιμωνται.

Η μελέτη των διακεκριμένων Οικονομολόγων Steffen και Acharya υπολόγισε ότι μονο οι 39 μεγαλλιτερες Τραπεζες της Ευρωζωνης χρειάζονται 450 δις νεα κεφάλαια. Αντιστοιχα ποσά συμπεραίνουν μελέτες αλλων αξιόπιστων Ιδρυμάτων.

Τα ανωτερω είναι ενα μέρος της κατάστασης του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος. Ενα άλλο μέρος είναι ότι τα stress tests εγιναν χωρίς να ληφθεί υπ’όψιν ο αποπληθωρισμός της Ευρωζωνης ο οποιος χειροτερεύει. Τα stress tests εγιναν με υπόθεση πληθωρισμού 1%.

annual

Οπως φαινεται απο το ανωτερω σχήμα ο πληθωρισμός είναι μονο 0,3%.

Αυτο απέχει πολύ απο το «Κοντά αλλα κάτω απο το 2%» που είναι η εντολή λειτουργίας της ΕΚΤ ,και θεωρείται απο τους ειδικούς «τεράστια παράλειψη» της ΕΚΤ ,να αγνοήσει δηλαδη την πτώση του πληθωρισμού που μπορεί να οδηγήσει σε νεα κρίση υποκατανάλωσης εταιριων και νοικοκυριών και να εχει «βαθειά διαβρωτική επίδραση στην φερεγγυότητα των Τραπεζων.»

Η διάσωση του Τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζωνη είναι απαραίτητη. Η ΕΚΤ σε αυτο το θεμα εχει αποδείξει ότι εχει και την θέληση και την δυνατότητα να το κανει. Το έκανε στο παρελθόν και θα το κανει πάλι στο μέλλον. Ομως αυτο είναι η αναγκαία συνθήκη προόδου δεν είναι ομως και ικανή.

Οι Τραπεζες πριν απο την Κρίση της Lehman Bros ήσαν οι χορηγοί ανελεγκτης και ξέφρενης πίστωσης που οδήγησε στην καταρρευση . Τωρα που προσπαθούν να μαζέψουν τις ζημιές απο τα κόκκινα δάνεια,εχουν δυο επιλογές για να κρατήσουν σε υγιή επίπεδα την σχεση ίδιων κεφαλαίων προς χορηγήσεις. Η να αυξήσουν τα κεφαλαία τους με νεα ή να συρρικνώσουν τους Ισολογισμούς τους μειώνοντας την διαθέσιμη ρευστότητα,δηλαδη τον δανεισμό της Οικονομιας. Επειδη είναι δύσκολο υπό την παρουσα συγκυρία να συγκεντρωθούν νεα κεφαλαία οταν η κερδοφορία των Τραπεζων είναι χαμηλή ή αμφίβολη στο εγγύς μέλλον,οι Τραπεζες επιλέγουν την συρρίκνωση των χορηγήσεων τους όπως στο κατωτέρω σχήμα ,το οποιο βέβαια καθιστά την αναπτυξη ακομη πιο δύσκολη.

lending

Το λάθος που εγινε σε όλη την Ευρωπη και οχι μονο,και το οποιο ακολούθησε και η Ελλας με τα γνωστά αποτελέσματα,είναι ότι μετα τον Αγρότικό,τον Βιομηχανικό και τον Τομεα των Υπηρεσιών,θεωρήθηκε ότι το επόμενο στάδιο του Κεφαλαιου ήταν ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας. Το μέγεθος του λάθους αποκαλυφθηκε απο την Lehman Bros.

Ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας είναι απαραίτητος ,επιβοηθητικος και επιταχυντικός της πραγματικής Οικονομιας,απο μόνος του ομως δεν παράγει τίποτε.

Τωρα όλος ο Κοσμος αλλα ιδιαίτερα η Ευρωπη βρίσκεται με έναν υπέρογκο χρηματοπιστωτικό τομεα που πρεπει να συρρικνωθεί για να εξορθολογιστεί και μέχρις ότου επιτευχθεί η εξυγίανση δια της συρρίκνωσης δραστηριοτήτων ,     αύξησης κεφαλαίων αλλα και κλεισίματος ορισμένων Τραπεζων η Οικονομια θα υποφέρει. Με αλλα λόγια λογω αυτών των προβλημάτων οι Τραπεζες της Ευρωζωνης δεν μπορούν να κανουν την κυρία αποστολη τους που είναι η χρηματοδοτηση   της ανάπτυξης της Οικονομιας.Την ανακούφιση της Οικονομιας αυτήν την περίοδο αναστολής έρχεται να προσφέρει ο κ. Ντράγκι δια στοχευμένων καινοτόμων δράσεων της ΕΚΤ εκτός των συνήθων δραστηριοτήτων της δεδομένου ότι και η κατάσταση δεν είναι η συνήθης.

Πριν αναλύσουμε την προτεινόμενη λύση ας ενημερωθούμε για τις πρόσφατες εξελίξεις της Οικονομιας της Ευρωζώνης.

Η ΕΕ μείωσε την αναμενόμενη αναπτυξη φέτος στην Ευρωζωνη κατα ακομη ενα τριτο,δηλαδη απο 1,2% στο 0,8%. Η μείωση προέρχεται κυριως απο την κακή απόδοση των μεγάλων Οικονομιών της Ευρωζωνης

Η ΕΕ βλέπει τωρα την Οικονομια της Ευρωζωνης στάσιμη,ύστερα απο την στασιμότητα της ανάπτυξης στην Γερμανία, την επι μακρον λιμνάζουσα Οικονομια της Γαλλίας και την υφεσιακή Οικονομια της Ιταλίας.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs είναι υφεσιακές .

Η ΕΚΤ εχει ήδη χρησιμοποιήσει τα συμβατικά της όπλα. Εχει κατεβάσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν ,δίνει άφθονη ρευστότητα στις Τραπεζες οταν εχουν ανάγκη με τα γνωστά LTRO και με άλλους τρόπους και καθιστά ζημιογόνες λογω αρνητικού επιτοκίου τις καταθέσεις σε αυτήν. Αυτα ολα είναι πολύ χρήσιμα αλλα δεν επαρκούν.

Δυο είναι τα προβλήματα της Ευρωπαικης Οικονομιας. Η έλλειψη Επενδυσεων   και η έλλειψη Ρευστοτητος. Η σύνθετη πρόταση Ντραγκι καλύπτει και τα δυο.

Είναι ταυτόχρονα πρόταση ποσότικής χαλάρωσης και Πανευρωπαϊκών Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Ο κ. Ντράγκι προτίθεται να χρηματοδοτήσει και τα δυο αλλα για τις Επενδύσεις πρεπει να υπάρξει συμφωνία των Κρατών της Ευρωζωνης διότι αυτα πρεπει να συμφωνήσουν την Επενδυτική Σχεδίαση και προγραμματισμό,η ΕΚΤ θα τα χρηματοδοτήσει μέσω ΕΙΒ και εμπορικών Τραπεζων. Προς την κατεύθυνση αυτη είναι και το προγράμμα Γιουνκερ ύψους 300 δις αν εγκριθεί.

Το κύριο έργο ομως της ΕΚΤ που είναι η ποσότική χαλάρωση αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιστάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κύριοι άξονες της ποσότικής χαλάρωσης είναι:

  • Αγορά ομολόγων εταιριων και τιτλοποιημένων δανείων μεςω των Τραπεζων με τετραετή δανεισμο προς αυτες προγράμματα που είναι εν εξελίξει με πενιχρά ομως αποτελέσματα, 83 δις ,γιατι δεν υπάρχουν πολλοί αξιόχρεοι πελάτες για τους οποίους οι Τραπεζες θα ήσαν διατεθειμένες να πάρουν το ρίσκο ή γιατι υπάρχουν λίγα ομόλογα επιπέδου αξιολόγησης τέτοιου ωστε να είναι επιλέξιμα ,κυριως στο Νότο.
  • Αγορά Κρατικών Ομολόγων. Εδω είναι το σημείο διάρρηξης σχέσεων μεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μεταξύ Βορρά και Νότου. Οι Βόρειοι με ηγέτη τον Γερμανό Βαΐντεμαν μαζί με τον Αυστριακό ,τον Ολλανδό,τον Λουξεμβουργιο και τον Εστονο αντιτίθενται στην ποσότική χαλάρωση διότι φοβούνται τις παρενέργειες της. Εγιναν προτάσεις να αγοραστούν Ομολογα απο όλες τις Χώρες κατ’αναλογία αλλα αυτο απερριφθει διότι τα Γερμανικά για παράδειγμα ομόλογα δεν εχουν δυσκολία διάθεσης . Η πρόταση να αγοραστούν Ομολογα μόνον των Χωρών που τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητος απερριφθει απο τους Νότιους διότι τους εξαιρεί.

Τα πράγματα εχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο ωστε να εχουν διαρραγεί οι σχέσεις Βαΐντεμαν – Ντραγκι. Τωρα ετοιμάζεται επίθεση στον Ντραγκι εκ των έσω κατηγορώντας τον για μυστικοπαθή Διοίκηση και έλλειψη συλλογικότητoς στην λήψη των αποφάσεων. είναι σαφές ότι οι Γερμανοι συσπειρώνουν και άλλους ενάντια στην ποσότική χαλάρωση. 7 έως 10 μέλη απο τα 24 του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αντίθετα του κ. Ντράγκι . Κάτω απο αυτες τις συνθήκες αγορά Κρατικών Ομολόγων του Νότου είναι δύσκολη αν οχι αδύνατη τωρα.

Ομως το πρόβλημα παραμένει και χειροτερεύει κάθε μήνα.» Να μην δράσει η ΕΚΤ μπροστά στον αποπληθωρισμο είναι σαν να αρνηθείς φάρμακο σε ασθενή που πάσχει απο πνευμονία διότι φοβάσαι τις παρενέργειες » ειπε ο Joachim Fels επικεφαλής Οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Η επενδυτική προσπάθεια των 300 δις του Γιούνκερ θα πέσει στο κενό αν δεν βάλει η ΕΚΤ πραγματικό χρήμα γιατί τα ψίχουλα της Επιτροπής δεν αρκούν και ιδιώτες επενδυτές δεν θα εμφανιστούν χωρίς μεγάλες πανευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Η Ευωζωνη βαδίζει προς συνολική ύφεση. Ο Αποπληθωρισμός πλήττει όλο και περισσότερες Χώρες. Οι Επενδυσεις λιμνάζουν. Η ανεργία ανεβαίνει δραματικα. Οι Τραπεζες αδυνατούν να στηρίξουν την αναπτυξη. Η επομενη Κρίση είναι πιθανή και κοντά. Ομως θα χρειασθεί τα πράγματα να χειροτερέψουν πολύ ακομη για να συναινέσουν ,αν συναινέσουν ,οι Γερμανοι. Πόσο χειρότερη κατάσταση απο την παρούσα αντέχει να δεχθεί ο Νοτος; Τι θα γίνει με τις Τραπεζες που είναι φορτωμένες Κρατικα Ομολογα των Χωρών τους; Ο Διχασμός είναι προ των πυλών.

Share

Αφήστε μια απάντηση