ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ , ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Η Ουκρανία εχει χρεωκοπήσει. Τον Μάρτιο φέτος,αμέσως μετά το κίνημα που έδιωξε τον Γιανουκοβιτς, η Ουκρανική Κεντρική Τράπεζα είχε 42,3 τόνους χρυσού ,που αντιπροσώπευε το 8% των συνολικών συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Σε πρόσφατη ραδιοτηλεοπτική του συνέντευξη ,οκτώ μήνες μετά,ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας είπε ότι μόνο το 1% των συνολικών αποθεμάτων ειναι πλέον σε χρυσό. Που πήγε ο χρυσός ειναι άγνωστο σε εμάς και δεν προτιθεμεθα να εικάσουμε.

Πέραν του χρυσού,η κατάσταση της Οικονομίας της Ουκρανίας ειναι δραματική. Ο μέσος Ουκρανός ειναι 20% φτωχότερος από ότι ήταν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση όπου ήταν ήδη φτωχός. Η Οικονομία συρρικνωθικε 30% έν σχέσει με το 1991. Η Ουκρανία ειναι επίσημα η πλέον άνιση χώρα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον Κόσμο και από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη.

Το νόμισμα της γκρεμίζεται καθημερινά με ρυθμό 2% την εβδομάδα. Οι Τράπεζες της καταρρέουν υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμη και η Γεωργία της που κάποτε ήταν ισχυρή ειναι προβληματική. Ο ονομαστικός πληθωρισμός φέτος θα φθάσει το 25%, ο πραγματικός πολύ περισσότερο.

Η Ουκρανία εχει εξωτερικό χρέος που πρέπει να πληρώσει μέχρι το 2016 ύψους 14 δις δολαρίων και παρόν χρηματοδοτικό κενό ύψους 20 δις δολαρίων. Το κατωτέρω γράφημα του Economist δείχνει ανάγλυφα την οικονομική κατάσταση της Χώρας.

uk

 

Η κατάσταση των κατοίκων ειναι έξ ίσου δραματική. Οι Ουκρανοί με τα χρήματα που διαθέτουν δεν μπορούν να αγοράσουν κρέας ή φάρμακα όπως μεταδίδει η ανταπόκριση του Bloomberg. Μέχρι στιγμής η μετάβαση από την Ρωσική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο φτώχεια και πόνο εχει δώσει στους Ουκρανούς. Κατα τη διάρκεια της εκεχειριας άλλοι χίλιοι άνθρωποι, κυρίως από τις ανατολικές περιοχές και τον Ουκρανικό Στρατό, βρήκαν βίαιο θάνατο. Η απόφαση του Προέδρου Ποροσένκο να διακόψει συντάξεις,τραπεζικές υπηρεσίες ,θέρμανση και ηλεκτρισμό στις αποσχισθείσες περιοχές επιταχύνει το άνοιγμα του ρήγματος.

Μέσα σε αυτή την ωμή πραγματικότητα νέες συμφορές εμφανιζονται στον ορίζοντα . Το Κιέβο σχεδιάζει την επανέναρξη των εχθροπραξιών οι οποίες δεν σταμάτησαν εντελώς ποτέ ,αφού το Ντόνετσκ για παράδειγμα ,ειναι κάτω από συνεχή πυρά του Ουκρανικού πυροβολικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ,ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα Tony Blinken ζήτησε,σε ακρόαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ ,να εφοδιασθεί το Κιέβο με «θανατηφόρα» όπλα και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να ειναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των αποσχισθεντων και των Ρώσων που τους υποστηρίζουν. Το Κογκρέσο τοποθετήθηκε ευνοϊκά στο θέμα αυτό.

Ειναι προφανές ότι η κατάσταση στη Ουκρανία μπαίνει εκ νέου σε θερμή αντιπαράθεση. Οι ιδιωτικοί στρατοί των ολιγαρχών του Κιέβου και ο Ουκρανικός Στρατός, ο οποίος με Πολωνική και άλλη Δυτική βοήθεια θεωρείται ότι εχει ανασυγκροτηθεί μετά τις ήττες του,ετοιμάζεται και πάλι για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των αποσχισθεντων. Ειναι επίσης βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα δώσουν κάθε βοήθεια στους αποσχισθεντες ενώ η Δύση ,πλην Πολωνών ,

δεν προτίθεται να εμπλακεί η ίδια στις συγκρούσεις.

Πως θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις αυτές σε μια καταρρέουσα Οικονομία και πως το Δ.Ν.Τ και η ΕΕ θα βρουν το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για να χρηματοδοτήσουν έναν πόλεμο ειναι αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα.

Γιατί βέβαια η Ουκρανία δεν θα αντέξει οικονομικά και ανθρωπιστικά μια μακρά σύγκρουση . Ειναι βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να πάρουν την Μαριούπολη και να συνδεθούν δια ξηράς με την Κριμαία.

Και ειναι επίσης βέβαιο ότι αρχίζει νέα περίοδος Ψυχρού Πολέμου Ρωσίας και Δύσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Αφήστε μια απάντηση