ΕΝΑΣ ΚΟΥΤΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Το Stratford ειναι ένα σοβαρό αμερικανικό think tank συντηρητικού προσανατολισμού που ασχολείται με την Γεωπολιτική και την Γεωστρατηγική των ΗΠΑ . Ο Πρόεδρος του George Friedman ειναι μια διακεκριμένη προσωπικότητα στο χώρο των Διεθνών Αναλυτών Γεωστρατηγικής των ΗΠΑ.
Το κύριο άρθρο του Statfor αυτή την εβδομάδα με υπογραφή του Προέδρου του,ειναι, προς γενική έκπληξη, όχι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά η Προεδρία Ομπάμα.

Ο αρθρογράφος θεωρεί την Προεδρία Ομπάμα αποτυχημένη εσωτερικά αφού εχει χαμηλή αποδοχή από τους Αμερικανούς πολίτες και επισημαίνει ότι η πλειοψηφία μετά τις πρόσφατες εκλογές των Ρεπουμπλικανων σε Γερουσία και Βουλή του απαγορεύουν εσωτερικές πρωτοβουλίες.
Μένει λοιπόν η εξωτερική πολιτική,ένα πεδίο στο οποίο ο Ομπάμα ειναι αδύναμος.

Η μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική Ομπάμα έφερε την αποσταθεροποίηση της Βορείου Αφρικής,της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό έγινε εφικτό χωρίς άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ και σε κάποιο βαθμό με την δυνατότητα των ΗΠΑ σε ρυθμιστική επικυριαρχία. Όμως σήμερα τα θέματα αυτά ζητούν λύσεις ,πέραν της αστάθειας που σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ και υλοποιήθηκε δι’αντιπροσωπων χωρίς οι ΗΠΑ να έχουν πληρώσει φόρο αίματος.

Η Βόρειος Αφρική σπαράσσεται και η αναδυόμενη ισχυρή δύναμη ειναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Το Ιράκ απαιτεί πλέον Αμερικανικά στρατεύματα επί του εδάφους.

Η Ουκρανία ,όπου η αμερικανική εξωτερική πολιτική αποφασίζεται και ασκείται από μια Υφυπουργό, κινδυνεύει ύστερα από την νέα επιθετικότητα του Κιέβου να χάσει και την Μαριούπολη και πιθανώς την Οδησσό, αν δεν υποστηριχθεί στρατιωτικά το Κιέβο από την Δύση,γιατί οι νεοναζί ειναι χρήσιμοι στις εσωτερικές βιαιοπραγίες, δεν αντέχουν όμως σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σε όλα αυτά πρέπει να δώσει λύσεις ο Πρόεδρος Ομπάμα στα δυο χρόνια που μένουν στην Προεδρία του.

Η μόνη σοβαρή επιτυχία ειναι η συνεννόηση με το Ιράν που μάλλον θα επιτευχθεί. Η συμφωνία αυτή θα εχει βέβαια σαν συνέπεια δραματική αναδιάταξη των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Η διαχείριση έστω και μερικά της αναδιάταξης αυτής θα απαιτήσει εσωτερικό συντονισμό υψηλού επιπέδου και ισχυρή εξωτερική παρεμβατική δυνατότητα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ,παρ’ολο που θα προσπαθήσει να αναδείξει το προφίλ του ως «σκληρού» ηγέτη ελπίζοντας έτσι ότι θα γίνει αποδεκτός, από μερίδα έστω, των Νεοσυντηρητικών, είναι πολύ αμφίβολο αν επιτύχει έστω στο ένα από τα δυο προαπαιτούμενα.

Συνεπώς τα πολλά μέτωπα θα μείνουν ανοικτά και η Ευρωπη πρώτη θα πληρώσει το τίμημα της έλλειψης δικής της Πολιτικής και Ηγεσίας.

Share

Αφήστε μια απάντηση