Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Ιράκ προσομοιάζουν λίγο με ιστορίες της Σεχραζατ ή παραμύθια της Χαλιμας.

Ιστορία πρώτη: Στη Μοσούλη ήταν εγκατεστημένες δυο πλήρεις Μεραρχίες του τακτικού Ιρακινού στρατού, μια μεραρχία στρατοχωροφυλακης και άλλες δυνάμεις που συνολικά ανήρχοντο σε 78000 ένστολους.

Ο Κυβερνήτης της Μοσούλης πέντε μέρες πριν εκδηλωθεί η επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Ιράκ-Συρίας (ISIS ) προειδοποίησε την κεντρική Κυβέρνηση και μίλησε για το θέμα αυτό στην τηλεόραση.

Όπως γνωρίζουμε από το BBC για την κατάληψη της Μοσούλης εκκινείθει ένα τάγμα μαχητών ISIS δυνάμεως 500-800 ανδρών και ιδού το θαύμα ,78000 ένστολοι εγκατέλειψαν την Μοσούλη διότι δεν μπορούσαν(!) να αντιμετωπίσουν ένα τάγμα ανταρτών όταν η αναλογία δυνάμεων ήταν 1 προς 100.

Οι αντάρτες κατέλαβαν την Μοσούλη πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων αποκόμισαν δε το μυθώδες για αυτούς πόσο των 450 εκατομμυρίων δολαρίων που υπήρχε στις Τράπεζες και αλλού και απέκτησαν στρατιωτικά λάφυρο 400,000 τεμαχίων ΑΚ-47,πολυβόλων ,ρουκετοβολων , όλμων και πυροβολικού μαζί με τα οχήματα που εγκατέλειψαν οι Ιρακινοί στρατιώτες. Λύγισαν μπροστά στους μαχητές ISIS ας το δεχτούμε, γιατι όμως εγκατέλειψαν τα οχήματα τους που ήταν το καλύτερο μέσο φυγής;

Ο Πρωθυπουργός Μαλικι αφού γνώριζε την κατάσταση γιατί δεν είχε δώσει καμιά εντολή για την αντιμετώπιση της; Για οργάνωση της άμυνας; Για την μεταφορά η την καταστροφή των όπλων και πυρομαχικών; Για προστασία των κατοίκων;

Ιστορία δεύτερη: Γράφεται ότι οι Υπηρεσίες των ΗΠΑ αιφνιδιάσθηκαν. Γιατί; Δεν παρακολουθούσαν τηλεόραση; Όλο αυτό το σύστημα που ήξερε ακόμη και που κοιμάται ο κάθε Ιρακινός διαλύθηκε ; Η ISIS δεν αξίζει παρακολούθησης;

Ιστορία Τρίτη: Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει πάνω από μια εβδομάδα πως καλύτερα θα αντιμετωπίσει την Κρίση και πάντως δηλώνει χωρίς Αμερικανικό Στρατό. Επιρρίπτει δε τις ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν τώρα στον Πρωθυπουργό Μαλικι ο οποίος δεν ητο αρκούντως «Δημοκρατικής νοοτροπίας» και αποξένωσε έτσι Σουνίτες, Σιιτες και Κούρδους ,ανεξάρτητα αν αυτοί σφάζονται μεταξύ τους, τους τελευταίους 15 Αιώνες. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μαλικι ουδόλως συνομιλούσε με τους Αμερικανούς και δεν δέχονταν παρεμβάσεις τους στο έργο του.

Όλα αυτά βεβαίως συνέβησαν κατά σύμπτωση όταν οι Ιρακινοί Κούρδοι μέσω Τουρκίας αποπειράθηκαν να πωλήσουν 2,000,000 βαρέλια πετρελαίου της περιοχής τους χωρίς την έγκριση της κεντρικής Κυβέρνησης και των Αμερικανών.

Τώρα βλέπουμε την εξής κατάσταση. Οι μαχητές ISIS που όπως ακόμα και η κεντρική Κυβέρνηση του Ιράκ εκτιμά ανέρχονται σε5000-6000 άνδρες για όλο το Ιράκ να βρίσκονται προ των πυλών της Βαγδάτης αφού έχουν καταλάβει το 1/4 του Ιράκ και ετοιμάζουν το Μεσογειακό Ταλιμπανατο.

Οι Κουρδοι, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας πήραν την πόλη, το όραμα που από Αιώνες επιθυμούσαν, το Κιρκουκ εκτείνοντας τα όρια του κράτους των μέχρι τον ποταμό Τίγρη . Το επέτυχαν αφού διέταξαν τον Τακτικό Ιρακινό Στρατό να φύγει και να τους παραδώσει την μεγαλύτερη αποθήκη πολεμικού υλικού του Ιράκ. Οι μαχητές ISIS φρονίμως απέφυγαν τη σύγκρουση με τον σκληρά εκπαιδευμένο και πολεμικά μπαρουτοκαπνισμενο Στρατό των Κούρδων, Πεσμεργκα. Oι Κούρδοι έχουν τώρα τον τεράστιο πλούτο πετρελαίου και αερίου και τα βουνά τους είναι γεμάτα χρυσό και πλατίνα που περιμένει να εξαχθεί. Η Τεχεράνη τους στηρίζει.

Η Τουρκία συνεργάζεται μαζί τους γιατί θέλει μέρος του θησαυρού και για αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιβάλει στο ISIS που εξαρτάται από αυτή την μη ενόχληση των Τούρκο-Κουρδικών συνόρων και θα κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και αερίου που δεν θα περνούν από Σουνιτικα εδάφη και ταυτόχρονα θα συνεννοηθεί με τους Κούρδους της Συρίας που συνορεύουν με αυτήν και έχουν επίσης πετρέλαιο.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν , σύντομα ανεξάρτητο ,θα είναι ο καθαρός κερδισμένος της πολύμορφης αυτής σύγκρουσης.

Σε άλλες εξελίξεις, ο Πρόεδρος του Ιράν Ρουχανι διαβεβαίωσε δημόσια τον κ. Μαλικι ότι «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα κάνει ότι χρειαστεί για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία που ασκείται στη Γείτονα της.» Πρότεινε μάλιστα στις ΗΠΑ κοινή δράση εναντίον του ISIS.

Ο Μέγας Αγιατολάχ Αλ-Σαντρ ενεργοποίησε την Σιιτικη Εθνοφυλακή και κάλεσε όλους τους πιστούς να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν τα Σιιτικα Ιερά. Τα ίδια μαζί με την εξασφάλιση θέσης στον Παράδεισο  υποσχέθηκα και ο άλλος Μέγας Αγιατολάχ Αλ-Σιστανι.

Οι Τούρκοι ,με τις προεδρικές εκλογές εν όψει, διαπραγματεύονται με την οργάνωση ISIS την οποία οι ίδιοι εξόπλισαν δαπαναις Σαουδαράβων και Κατάρ. Οι μαχητές ISIS, μέχρις ότου τώρα απέκτησαν χρήμα και οπλισμό, είχαν τον ομφάλιο λώρο τους να περνά από την Τουρκία και δεν έχουν ακόμη την αυτοδυναμία για να τον κόψουν.

Όλοι εμείς που παρακολουθήσαμε τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας ξέρουμε ότι αυτός ήταν εφικτός γιατί όλοι είχαν κάτι να κερδίσουν από αυτόν και μόνο όσοι επιθυμούσαν την ενωμένη Γιουγκοσλαβίας δηλαδή οι Σέρβοι είχαν κάτι να χάσουν.

Το ίδιο συμβαίνει τώρα στο Ιράκ. Τα περισσότερα συμφέροντα επιθυμούν την πολυδιάσπαση του Ιράκ, με την διάφορα ότι τώρα οι Αμερικάνοι ηγούνται υπογείως .Ο Μαλικι ή οποίος τον διαδεχθεί θα προΐσταται ενός πολύ μικρότερου Ιράκ τα σύνορα της περιοχής θα αναδιαταχθούν όπως τα σύνορα της Βαλκανικής.

Η αστραπιαία προέλαση των δυνάμεων ISIS δείχνει τώρα τον πραγματικό της σκοπό που είναι η κατάληψη της Βαγδάτης. Τους κατευθύνει ο Σαουδάραβας πριγκιψ Αμπντούλ Ραχμαν προς τη Βαγδάτη για να ενισχύσει τις θέσεις της χώρας του στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Μέχρι τώρα έφτασαν σχεδόν μέχρι τα προάστια και το σχέδιο χρονολογείται από το 2006 όπως ανακάλυψαν τότε οι Αμερικανικές Υπηρεσίες οι οποίες τώρα αιφνιδιάσθηκαν. Το σχέδιο προβλέπει κατάληψη της περιφέρειας της Βαγδάτης και με αντιαεροπορικούς πυραύλους να προστατευθούν οι καταδρομείς οι οποίοι θα διεισδύσουν στην πόλη.

Ήδη έχουν προελάσει μέχρι τα προάστια της δυτικής Βαγδάτης όπου και το αισχρής φήμης Αμπού Γραϊμπ και περικυκλώνουν την πόλη από Βορρά και Νότο. Η Ανατολική/Σιιτικη Βαγδάτη πιθανόν θα κρατηθεί από τις Ιρακινές και Ιρανικές δυνάμεις. Η Σουνιτικη Βαγδάτη ,που είναι όμως μικρή, θα γίνει το εφαλτήριο των επιδρομέων και βομβιστών.

Η Βαγδάτη δεν θα καταληφθεί από το αίμα που θα χυθεί, ούτε θα κρατηθεί από τον ηρωισμό των υπερασπιστών της.

Ποιος θα είναι ο Κύριος της Βαγδάτης , οπως έγινε και στη Μοσούλη, θα είναι προϊόν υπόγειων μηχανορραφιων, προδοσιων και λαθροχειριών.

Ο κλέφτης της Βαγδάτης είναι βέβαιο ότι θα έχει δεσπόζουσα θέση στην Αραβική Ψυχή.

Η Βαγδατη, η λαμπρή πρωτεύουσα του Χαλιφάτου των Αββασιδων από το 750 μ.χ. και για πολλούς αιώνες μετά είναι θρύλος στην Αραβική παράδοση όπως η Κωνσταντινούπολη για εμάς.

Οι ηγέτες του ISIS θέλουν να φτιάξουν το νέο Σουνιτικό Χαλιφάτο με την παναραβική ακτινοβολία της Βαγδάτης και αντίστοιχα οι Σιιτες θέλουν τη Βαγδάτη για δικό τους σύμβολο. Ο αγώνας θα είναι μακρύς. Το Μεσογειακό Ταλιμπανατο μαζί με την Ουκρανική περιπέτεια θα αναγκάσουν την Ευρώπη σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ.

Share

Αφήστε μια απάντηση