ΤΟΥΡΚΙΑ- Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ

Στις 23 Μαΐου φέτος ,η Κυβέρνηση της Βαγδατης εναγει την Κυβέρνηση Ερντογαν,με πρωτο βήμα την Διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι διοτι : » Δια της μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίου προερχόμενου απο την Κουρδικη Περιφερειακή Κυβερνηση (Ιράκ) και δια της φόρτωσεως του σε πετρελαιοφόρο στο λιμένα Τσεϋχαν, ολα αυτά χωρίς την εξουσιοδότηση του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ , η Τουρκία και η Τουρκική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΒΟΤΑS αθετησαν τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν απο την συμφωνία αγωγού πετρελαίου Τουρκίας- Ιρακ.

Αυτά πράττει τωρα η Κυβέρνηση της Βαγδατης, Πρόεδρος της οποίας ειναι ο Κούρδος κ. Ταλαμπανι. Αυτο ειναι το προτελευταιο επεισόδιο μιας σειράς πράξεων των Τουρκικών Κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας που με συνεχεια και συνέπεια κατέστησαν την Τουρκία τον σημαντικότερο ενεργειακό κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής και την αναβαθμισαν γεωπολιτικά σε ισχυρό παράγοντα της Διεθνούς Ενεργειακής Σκηνής.

Για να εξισορροπησει τις συνέπειες της κρίσης,η Τουρκία, με αξιοσημείωτη στοχοπροσήλωση αναπτύσσει με αυξανόμενη ενταση την προνομιούχο γεωγραφική της θέση σαν ομφαλό (HUB) των αγωγών υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής με σημαντική και αυξανόμενη για την ίδια οικονομική αλλα και πολιτικη ωφέλεια.

Η Τουρκία καταναλώνει και διακινεί πετρέλαιο και αεριο απο την Ρωσία, το Αζερμπαϊζαν,το Ιράν και το Ιράκ και ειναι έτοιμη να δέχθει τα τεράστια αποθέματα αερίου του Τουρκμενιστάν και να τα προωθήσει προς την Δυση.

Η Άγκυρα, με εντυπωσιακή διπλωματική/οικονομική ευκαμψία,πρότεινε στη Μόσχα τωρα που οι εργασίες του αγωγού South Stream εχουν ανασταλεί να χρησιμοποιήσει την διαδρομή του Blue Stream Ρώσο – Τουρκικού αγωγού για να παρακάμψει την Ουκρανία.

Το σημαντικότερο ομως παιχνίδι της Τουρκίας γίνεται στο Ιρακινό Κουρδισταν. Υπάρχει μια διαδρομή δυο αγωγών που κατασκευάστηκαν το 1970 και απεκατησταθησαν μερικώς πέρυσι, για να εξάγουν μέσω Τουρκίας/Τσεϋχαν κουρδοιρακινο πετρέλαιο της Μοσουλης και άλλο ιρακινό πετρέλαιο. Η δυνατότητα ειναι θεωρητικά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αλλα εξάγονται μόνο 100,000 βαρέλια την ημέρα διοτι οι αγωγοί διέρχονται απο τις Σουνιτικες περιοχές της φυλής του Σανταμ Χουσειν οι οποιες, αφου δεν εχουν πετρέλαιο να εξάγουν, εξάγουν βία ανατινάζοντας τακτικά τους αγωγούς. Το οποιο πετρέλαιο εξάγεται τωρα ειναι κουρδικό.

Ειναι η λαμπρή στιγμή της Τουρκικής Διπλωματίας. Με την προσέγγιση των Κούρδων της Τουρκίας και την εξυπηρετηση των ιρακινό-κουρδικών εξαγωγών με το αζημίωτο οι Τούρκοι κατόρθωσαν όχι μόνο να ηρεμήσουν το εσωτερικό κουρδικό πρόβλημα αλλα ταυτόχρονα να μετατρέψουν το Ιρακινό Κουρδισταν απο εστία στήριξης των Κούρδων ανταρτών σε περιοχή κοινής εισοδηματικής καρποφορίας και συνεπώς εταίρο της κοινής ευημερίας, αφου οι εξαγωγές κουρδικου πετρελαίου καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό που εχει το Ιρακινό Κουρδισταν απο την μη τήρηση της υποχρεωσης χρηματοδότησης του απο την Κυβέρνηση της Βαγδατης που διαχειρίζεται τον εθνικό Προϋπολογισμο.

Εδω ομως οι πράξεις αρχίζουν να εχουν πολιτικό κοστος. Το κοστος ειναι η μεγάλη ενόχληση των ΗΠΑ οι οποιες με διάφορα θεμιτά και αθέμιτα μέσα αντιτίθενται στην πολιτικη Ερντογαν. Ο Ερντογαν διευκολύνει τους Ρώσους στο Ουκρανικο σε βάρος της εκεί Αμερικανικής πολιτικής, ο Ερντογαν διευκολύνει τους Κούρδους στο Ιράκ εις βάρος της Αμερικανικής επικυριαρχίας και ο Ερντογαν ακυρώνει τα σχέδια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το κουρδικό ως μοχλό πίεσης στην Τουρκία και ταυτόχρονα μεγάλη πηγή εσόδων για τις δικές τους πετρελαϊκές εταιρίες.

Ιδού οι εξελίξεις:Για αρκετό καιρό τωρα το Ιρακινό Κουρδισταν εξήγαγε το πετρέλαιο του στην Τουρκία οπου αυτο αποθηκευετο στις δεξαμενές του Τσεϋχαν μέχρι κορεσμού των δεξαμενικων εγκαταστάσεων.

Προς «αποσυμφόρηση» των δεξαμενών η Τουρκική Κυβερνηση εφορτωσε το πετρέλαιο αυτο στο τάνκερ United Leadership προς οργήν των Αμερικανών, της Κεντρικής Ιρακινής Κυβέρνησης και του Προέδρου αυτής Ταλαμπανι,ο οποίος βλέπει να ωφελείται ο επιστήθιος εχθρός του, συμπατριώτης του και Πρωθυπουργός του Κουρδισταν κ.Μπαρζανι και ο ίδιος να στερείται οφέλους.

Η Τουρκία εμφανίθηκε ως έντιμος διαχειριστης. Αναλαμβάνει να πουλά το πετρέλαιο αυτο μόνο μηνιαίως και να καταθέτει τα εισπραττόμενα στην Τουρκική Κρατική Τράπεζα Halkbank και να διαβεβαιώνει την Κυβέρνηση του Ιράκ για δίκαιη μελλοντική εκκαθάριση και μοιρασιά.

Ουσιαστικά η Τουρκία αποπειραται να εξαγορασει την Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδισταν με τα χρήματα που ανήκουν σε αυτήν και ταυτόχρονα υπόσχεται στην Κεντρική Ιρακινή Κυβερνηση κάποιο ασαφές μερίδιο αφου μεγαλοστομα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας κ.Γιλντιζ διαβεβαίωσε οτι τα έσοδα απο τις πωλήσεις πετρελαίου θα μοιραστούν ισοδικαια» οπως οι Λαοί του Ιράκ αποφασίσουν».

Εδω ομως αρχίζουν τα δύσκολα. Η πρωτοφανής επιτυχία του Ερντογαν στην ειρήνευση του Τουρκικου Κουρδισταν και τον μετασχηματισμό του Ιρακινού Κουρδισταν απο εστία πολέμου σε πηγή εσόδων τον οδηγεί στο να αποπειραθεί να ασκήσει μια εντυπωσιακή Νέο-Οθωμανική πολιτικη στην περιοχή των πρώην Οθωμανικων περιοχών και της Ρωσίας,διευκολύνοντας ταυτόχρονα και τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και κάνοντας έτσι μια βαθειά διπλωματική/οικονομική διείσδυση σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Δεν εξελίσσονται ομως τα γεγονότα οπως τα επιθυμεί ο Ερντογαν. Το τάνκερ που κατευθύνετο προς τον κόλπο του Μεξικου αφου το αρνήθηκε η Ιταλία, εστραφη προς το Μαροκο και η Τουρκία τωρα αποπειραται να πουλήσει το πετρέλαιο που μεταφέρει προς 56 εκατομμύρια δολάρια ενώ η αξία του ειναι άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Τωρα που οι ΗΠΑ εκφρασθησαν επίσημα εναντίον της πώλησης αυτής δια του State Department η Τουρκία δυσκολεύεται να βρει αγοραστές γιατι το πετρέλαιο αυτο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κλοπιμαίο.

Το μάθημα ειναι σαφές. Η διακίνηση πετρελαίου χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ ειναι απο δύσκολη εώς αδύνατη οπως απέδειξαν δυο περιπτώσεις πρόσφατα. Η απόπειρα εξαγωγής πετρελαίου απο τοπικούς οπλαρχηγούς στη Λιβυη και η απόπειρα εξαγωγής κουρδικου πετρελαίου απο την Τουρκία. Στην πρώτη περίπτωση το τάνκερ κατελήφθη απο αμερικανούς πεζοναύτες.

Στην δεύτερη περίπτωση παρ’ολες τις δυσκολίες φαινεται οτι το πρωτο φορτίο κάπου πρόκειται να πωληθεί, ήδη φορτώθηκε και απέπλευσε και δεύτερο τάνκερ το United Emblem . Ανεξάρτητα ομως απο την πώληση του πετρελαίου,που μάλλον θα βρίσκει αγοραστές οσο η τιμή ειναι συμφέρουσα, και της δηλώσεως του κ. Γιλντιζ οτι η Τουρκία θα συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο οσο η Κουρδικη Κυβερνηση το επιθυμεί, η Νέο- Οθωμανική πολιτικη του κ.Ερντογαν θα βρίσκει πέραν των τοπικών, όλο και αυξανόμενες υπερατλαντικές αντιστάσεις. Η αδυναμία των ΗΠΑ να δώσουν λύση στην έριδα Βαγδατης-Κουρδισταν οδηγεί όλο και περισσότερο στην ανεξαρτητοποίηση του δεύτερου. Ο Ερντογαν ομως πρεπει να σκεφθεί πολύ καλά αν επιθυμεί μια τέτοια λύση.

Κατα σατανικη σύμπτωση ο φονταμενταλιστικος στρατός ISIS (Irak-Syria Islamic State) επιτίθεται και ήδη κατέλαβε την Μοσούλη αρχίζοντας την ημέρα που το πρωτο τάνκερ απέπλευσε απο το Τσεύχαν. Η ανήμπορη Ιρακινή Κεντρική Κυβερνηση ζήτησε απο τον Μπαρζανι να χρησιμοποιήσει τους ανταρτες Πεσμεργκα για να διώξει τους εισβολείς. Η μονη δύναμη που μπορεί να τους διώξει ειναι ο Τουρκικός Στρατός ο οποίος προ έτους τους εξοπλιζε.

Share

One thought on “ΤΟΥΡΚΙΑ- Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ

  1. Αυτά τα πετρέλαια της μοσούλης τα θέλει και τα ήθελε εδώ και πολλά χρόνια ο δυτικός κόσμος. Μέχρι που μπορεί να μας έβαλαν το 1920 οι Αγγλοι να πάμε να τα πάρουμε για αυτούς δηλαδή. Τώρα αν η Τουρκία πιστεύει ότι θα είναι ο μοναδικός τους διαχειριστής αφήνοντας απ’έξω τους Αμερικανούς μάλλον κάτι δεν έχει σταθμίσει ορθά. Για να μπορέσει η Τουρκία να διαχειρίζεται τα πετρέλαια θα πρέπει να δημιουργηθεί το ενιαίο κουρδικό κράτος και οι δύο προστάτες του Τουρκία και Αμερική να συμμετέχουν ενεργά στα κέρδη.

Αφήστε μια απάντηση