Στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με έπαθλο την Ουκρανία μέσα στις διάφορες δηλώσεις και απειλές που ελέχθησαν, ελέχθησαν, και μάλιστα δια στόματος Κερρι, και η απειλή οικονομικών κυρώσεων.

Δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να τιμωρηθούν οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας. Εάν η Αμερική παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρωσικών Επιχειρήσεων και ιδιωτών τότε τα Ρωσικά αντίποινα θα δημιουργήσουν τεράστιο θέμα. Οι Αμερικανικές εταιρίες από την Chevron την Exxon και την Boeing έως την Coca Cola την PepsiCo και τα MacDonald έχουν τεράστιες επενδύσεις και συμφέροντα στη Ρωσία που συνολικά κάνουν τζίρους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο ,ο οποίος τζίρος θα παγώσει επίσης από τους Ρώσους. Οι Ρώσοι επίσης κρατούν σημαντικό πόσο αμερικανικών ομοσπονδιακών ομολόγων και μετοχές Αμερικανικών εταιριών, τιμολογούν δε τις εξαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών σε δολάρια ,οι δε Αμερικανικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει με μεγάλα ποσά Ρωσικές εταιρίες και είναι πολύ ενεργές στο χρηματιστήριο Μόσχας.

Τυχόν Ρωσικά αντίποινα όπως η έξοδος από το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς, το πάγωμα των Αμερικανικών επενδύσεων στη Ρωσία και η μαζική πώληση Αμερικανικών τίτλων θα δημιουργούσε στις ΗΠΑ μια χρηματοοικονομική κατάρρευση που η εύθραυστη Αμερικανική Οικονομία που μόλις ανακάμπτει από την Κρίση δεν μπορεί να αντέξει.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη ας αρχίσουμε από την Γερμανία .

Η Γερμανία εισάγει το 35% της ενέργειας της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και 6000 γερμανικές εταιρίες εξάγουν στη Ρωσία ,από την Siemens που κατασκεύασε τον υπέρ ταχύ σιδηρόδρομο Αγίας Πετρούπολης -Μόσχας και δίνει την τεχνογνωσία για την κατασκευή στη Ρωσία τουρμπινών παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, την ΒASF που εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων δυο μεγάλες σιβηρικές πετρελαιοπηγές και συνεργάζεται με την Ρωσική Gazprom, όπως και η Preussag και άλλες ενεργειακές εταιρίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες με πρώτη την Volkswagen, οι φαρμακοβιομηχανίες της οπως η Stada Arzneimittel AG που εξάγει το 20% της παραγωγής της στη Ρωσία.

Η Γερμανία εξάγει το 32% των εξαγωγών της ΕΕ στη Ρωσία και ακολουθούν η Ιταλία με 10% και η Γαλλία με 9% . Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου διαπραγματεύονται οι σοβαρότερες Ρωσικές εταιρίες . Ακόμη και η Χώρα μας θα υποφέρει αν μπει φραγή στις βίζες οπός κάποιοι συζητούν.

Ποια Ευρωπαϊκή χώρα θέλει οικονομικές κυρώσεις; Η λαλίστατη Πολωνία που, αδάπανος για την ίδια, απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις δαπάνες των Ευρωπαίων Εταίρων της.

Η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία και καιροφυλακτεί διότι θα είναι η μεγάλη ωφελημένη από τυχόν Δυτικές Κυρώσεις.

Η Ρωσία δεν είναι Ιράν. Είναι ισότιμο μέλος των 8 πλουσιότερων χωρών του κόσμου -G8- λόγω του μεγέθους της Οικονομίας της και όχι διότι την εδέχθησαν ως χάρη.

Τα μεγάλα κράτη δεν υιοθετούν την λογική του Ωριγενη για την ρύθμιση των μεταξύ τους διενέξεων και τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα για να θυσιαστούν για την Ουκρανία ή γιατί έτσι εισηγείται η Πολωνία.

Ο κύριος λόγος όμως είναι ο εξής:

Η Αμερική ορίζει την Πολιτική της με βάση τα οικονομικά της συμφέροντα.

Η Ρωσία ορίζει τα οικονομικά της συμφέροντα με βάση την Πολιτική της.

Στην αντιπαράθεση λοιπόν δεν είναι ο Πούτιν που θα υποχωρήσει πρώτος.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *