Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκαν αισιόδοξα μηνύματα.

Η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές, η Πορτογαλία πάει καλά, η Ισπανία βγήκε από την Κρίση, ακόμη και η Ελλάδα είδε αύξηση των λιανικών πωλήσεων και του PMI.

Είναι περίοδος Ευρωεκλογών και τέτοιες δηλώσεις δεν εκπλήσσουν.

Για το πόσο καλά βγήκε η Ιρλανδία από το μνημόνιο αρκεί να δει κάποιος  το δημόσιο χρέος της που πέρυσι έφτασε το 125% του ΣΕΠ και αυξάνεται, το ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετείται και οι νέοι Ιρλανδοί μεταναστεύουν μαζικά λόγω ανεργίας. Η κατάσταση της πραγματικής της Οικονομίας είναι χειρότερη από ότι προ τριετίας.

Αν  τελείωσε η Κρίση στην Ισπανία φαίνεται από την ανεργία της, το έλλειμμα της που το 2013 ήταν 6,9% του ΣΕΠ έναντι στόχου 4,5% και το ότι έχει αντικαταστήσει με κρατικά ομόλογα το σύνολο των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Στην Ελλάδα ανέβηκε ελάχιστα ο δείκτης λιανικών πωλήσεων για ένα μόνο μήνα από τους έντεκα. Είναι φυσικό μετά από πέντε χρόνια Κρίσης κάποιοι να θέλουν να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα τους παπούτσια και τα τρύπα παντελόνια. Ανέβηκε επίσης και ο PMI για ένα μήνα αλλά η Βιομηχανική παραγωγή έπεσε 6,1% στο έτος; δεν μεμψιμοιρούμε! είναι καλό που ανέβηκε η αγορά ύστερα από 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις που έκλεισαν και 150.000 που είναι στο κόκκινο. Καλό είναι που η Βιομηχανία αρχίζει και κινείται.

Ακόμα καλλίτερα είναι αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και είναι σπουδαία. Όλα δείχνουν ότι αργά και σταθερά όσο θα έχουμε συνέχεια και συνέπεια θα βγούμε από την Κρίση σε μερικά χρόνια αν μόνοι μας δεν κάνουμε ζημιά.

Η Ευρωπαϊκή συγκυρία ως προς αυτό είναι ενδιαφέρουσα. Οι παρατηρητές του Νταβός  εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις Ντράγκι . Ουσιαστικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης έκανε πίσω ως προς την χαλάρωση της «αποστείρωσης» και την αύξηση της Ρευστότητας προς μεγάλη ικανοποίηση των «σκληρών» της ΕΚΤ όπως ο Γερμανός Βαιντεμαν.

Γιατί ο Ντράγκι έκανε πίσω όταν η πιστωτική ασφυξία οδηγεί με βεβαιότητα στον αποπληθωρισμό με όλες τις ολέθριες συνέπειες, ιδίως για το Νότο, τώρα που η Κίνα τρικλίζει και οι Οικονομίες των BRIC που τώρα έγιναν » οι ευαίσθητοι 8 » καταρρέουν;

Ο Κύριος Ντράγκι γεννήθηκε στην πόλη του Μακιαβέλι και μαθήτευσε στην Γκολντμαν Σαχς. Ξέρει ότι για να δράσει έγκαιρα και δραστικά δεν πρέπει να δράσει νωρίς. Και ξέρει επίσης ότι για να ανεχθούν οι Γερμανοί την δράση του ο κίνδυνος πρέπει να είναι απτός και άμεσος.

Έτσι θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει και τα οποία είναι αρκετά όταν πλέον θα πρέπει να σώσει μια μεγάλη χώρα και συγκεκριμένα την Ιταλία. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι μήπως ο Κύριος Ντράγκι περιμένει την κατάρρευση μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάς για να σώσει μια μεγάλη. Δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σκοπός του ,εκτός αν εμείς τον διευκολύνουμε.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Κύριος Ντράγκι αλλά ορισμένοι Έλληνες που θεωρούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι το Ευρώ. Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το Ευρώ αλλά το ψευδόμενο και σάπιο πολιτικό σύστημα που διατηρεί ακόμη τους συνενόχους του στην Δημόσια Διοίκηση και στις ΔΕΚΟ υποσχόμενο μάλιστα την «αποκατάσταση» των μισθολογικών «αδικιών» του Μνημονίου.

Οι Εταίροι δεν μας ζητούν μειώσεις μισθών και συντάξεων, μας ζητούν μείωση του πελατειακού κράτους. Καμιά από τις συστάσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι εις βάρος των ιδιωτών εργαζομένων και οι περισσότερες είναι επ’ωφελεία των.

Η Ελλάς σώθηκε με τα πρωτοφανή ποσά που διατέθηκαν μέσω του Μνημονίου. Το ότι το Μνημόνιο είχε πολλά λάθη και ότι τα ποσά που εδόθησαν , εδόθησαν διότι συνέφερε τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι αναμφισβήτητο. Μόνο οι αφελείς και οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχουν φιλάνθρωπα κράτη.

Η Ελλάς έξωθη διότι ανήκει σε ένα σύστημα και δεν συνέφερε αυτό το σύστημα να παρουσιάσει θεσμικές απώλειες ιδίως μεσούσης της Κρίσης που άρχισε με την Λεμαν Μπραδερς. Οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς Ελληνική Θέση γιατί από άγνοια, ανικανότητα ή όποιο άλλο λόγο όχι μόνο δεν διαπραγματευτήκαμε ποτέ αλλά έκτοτε ψευδόμαστε διαρκώς απέναντι τους φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και διότι οι κυβερνήσεις ελέγχονται από τους «συνήθεις υπόπτους».

Αν θέλουμε και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε μπορούμε πολύ καλά να το κάνουμε μέσα στο Ευρώ που θα είναι και πιο αποτελεσματικό με προϋπόθεση ότι θα δεχθούμε και εμείς να διορθώσουμε αυτά που δεν στέκονται σε μια Ευρωπαϊκή Οικονομία και ευθυγραμμιζόμενοι με τις άλλες χώρες του Νότου.

Η Ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης του Ευρώ όπως έχει προαναγγελθεί είναι ο μακρύς και ανηφορικός δρόμος της εξυγίανσης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας . Η πρόθεση της Ευρώπης για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδος υπάρχει όπως και πρόσφατα το δήλωσε ο Κύριος  Σοιμπλε . Η έξοδος από την «συντηρητική ομοσπονδιοποίηση» δηλαδή η επιστροφή στη Δραχμή είναι ο δρόμος της Αργεντινής.

Η Αργεντινή, μια πολύ πλούσια χώρα, έφυγε από ένα σκληρό νόμισμα, αθέτησε τις υποχρεώσεις της, έγινε «οικονομικά ανεξάρτητη» και έκτοτε ζει σε διαρκή χρεοκοπία χωρίς συνάλλαγμα για να εισάγει τα άμεσα αναγκαία με το Πέσο να έχει υποτιμηθεί 800%  και με τους πολίτες της να επιτίθενται στα  Σουπερμάρκετ λόγω πείνας και απελπισίας.

Η έξοδος από το Ευρώ, τώρα που αρχίζει να διαγράφεται αχνά το τέλος του κατρακυλίσματος θα είναι η χαριστική βολή σε μια οικονομία που είναι ακόμη βαριά άρρωστη.

Οι σοβαρές ασθένειες απαιτούν μακρά θεραπευτική αγωγή από Επιστήμονες, όχι μαντζούνια από κομπογιαννίτες για εύπιστους αφελείς .

 

Share

One thought on “Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

  1. δυστυχώς υπάρχουν πολλοί πλέον παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν παντός είδους ατύχημα μια και πλέον είναι μπλεγμένες πολλές χώρες / πολιτικάντηδες και όχι μόνο οι δικοί μας. Ώντας εμείς απώντες και με μικρή δύναμη επιρροής νομίζω ότι ήρθε η ώρα να συνασπιστούμε καθαρά – ανοιχτά με κάποιον μεγαλύτερο έστω για λίγο καιρό όχι στα λόγια αλλά στα έργα. Ιταλία , Ισπανία και με τους δύο μαζί; Αλλά έχουμε πολιτικούς να το κάνουν;

Αφήστε μια απάντηση