Η εβδομάδα που πέρασε υπήρξε μεστή γεγονότων στον οικονομικό- πολιτικό τομέα. Στη σύνοδο του Δ.Ν.Τ. τα ομαδικά και στοχευμένα πυρά όλου του Ασιατικού και Αμερικανικού κόσμου προεξαρχόντων των BRIC ζήτησαν από την Ευρώπη του Ευρώ να σοβαρευτεί και να πάρει γρήγορα μέτρα προστασίας της Ελλάδας και γενικότερα των χωρών-μελών της, των οποίων κλονίζεται η αξιοπιστία των κρατικών τους ομολόγων.

Οι τρεις άξονες της επιθυμητής δράσης είναι η αύξηση των διαθεσίμων του ταμείου EFSF, η ανακεφαλοποίηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και η σωτηρία της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι – διάβαζε Γερμανοί – έδωσαν γκρινιάζοντας υποσχέσεις. Και με τις υποσχέσεις αυτές άρχισε την τρέχουσα εβδομάδα η ζωηρή ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πλην βεβαίως του ελληνικού.

Όμως η ευφορία δεν κράτησε παρά λίγα εικοσιτετράωρα πριν οι βολές των αγορών αρχίσουν και πάλι.

Πρώτος όπως πάντα ο οίκος S&P, ο οποίος πριν διαμορφωθεί η προτεινόμενη λύση του προβλήματος, έβαλε τα κόκκινα σήματα. Υποβάθμιση της Γερμανίας και των άλλων ΑΑΑ χωρών απειλεί στην ουσία ο οίκος S&P αν αυξηθούν οι εγγυήσεις του EFSF. Πριν ακουστεί καλά καλά η δήλωση αυτή, τα CDS της Γερμανίας υπερέβησαν κατά 15% για πρώτη φορά τα CDS της Μεγάλης Βρετανίας. Ας προσέξουμε λίγο αυτό το γεγονός. Η Μεγάλη Βρετανία με πραγματικό χρέος 150% και έλλειμμα 10,4% του ΑΕΠ είναι, κατά την άποψη των Υπερατλαντικών Τραπεζών και Hedge Funds, ασφαλέστερη έναντι κινδύνου χρεοκοπίας από την Γερμανία, της οποίας το χρέος είναι το μισό, το έλλειμμα 3%, το οικονομικό σφρίγος διπλάσιο και οι προοπτικές της οικονομίας ουσιωδώς καλλίτερες από την αναιμική και έρπουσα οικονομία της Μ. Βρετανίας!

Η ουσιώδης διαφοροποίηση της Μ. Βρετανίας εν σχέσει με την Γερμανία είναι ότι η μεν Μ. Βρετανία δια της Τράπεζας της Αγγλίας έχει εκδοτικό δικαίωμα, ενώ η Γερμανία δεν έχει, αφού ομαδικά οι συγκάτοικοι του Ευρώ ευνούχισαν την Ε.Κ.Τ., της οποίας οι ιδρυτές έδωσαν ως μοναδική αποστολή την προστασία έναντι του πληθωρισμού.

Εδώ, συνδυάζοντας την επίθεση του οίκου S&P με την αύξηση των CDS της Γερμανίας γίνεται σαφές το υπερατλαντικό μήνυμα:
“Ρυθμίστε την κρίση χρέους σας με τον αμερικανικό τρόπο, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση που σε απλά λόγια λέγεται τύπωμα νέου χρήματος ή αλλιώς θα τσακίσουμε την αξιοπιστία του συνόλου των κρατών του ευρώ με τις γνωστές συνέπειες”.
Δεν προτίθενται για πολύ διάστημα οι ΗΠΑ, με την αξιολόγηση ΑΑ που έχουν, να δυσκολεύονται να πουλήσουν τα ομόλογά τους στην Κίνα και άλλες χώρες γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν ΑΑΑ.

Εάν μεν η Ευρώπη το αποδεχθεί τότε οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους και η πίεση στο δολάριο παύει. Αν η Γερμανία δεν το αποδεχθεί, το Ευρώ μεσοπρόθεσμα διαλύεται λόγω κατάρρευσης σπουδαίων οικονομιών του (Ιταλία, Ισπανία κλπ.) και τότε το δολάριο ξαναγίνεται το μόνο διεθνές νόμισμα.

Εδώ ακριβώς είναι και ο σκληρός πυρήνας του προβλήματος. Η υποψία και μόνο πληθωρισμού προκαλεί ρίγη στην ορθόδοξη γερμανική οικονομική σκέψη. Δεν τους καθησυχάζει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν αυξήθηκε ουσιωδώς παρ’ όλες τις ποσοτικές χαλαρώσεις. Οι Γερμανοί ξέρουν – δυστυχώς γι’ αυτούς και για μας – να πολεμούν μέχρι του δραματικού Βαγκνερικού τέλους του γνωστού GÖTTERDÄMMERUNG.

Η σύγκρουση θα είναι τεράστια με πρώτο θύμα την Ιφιγενοποίηση της Ελλάδας για να σωφρονισθεί η Ιταλία. Υπάρχει ελπίς;

Βλέποντας την μέχρι τώρα πορεία των δύο αυτών χωρών, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι «αλλ’ ου φροντίς Ιπποκλείδι».

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *